Det stora amerikanska teknikföretaget har nu officiellt tillverkat sin sista Ipod. En epokgörande pryl som ändrade vårt sätt att konsumera musik och banade väg för Iphonen och därmed resten av alla olika typer av uppkopplade smarttelefoner som blivit så oundgängliga i våra liv.
De digitala prylarna och den ständiga tillgången till nätet, har underlättat vardagslivet enormt. Att ha nästan all världens musik tillgänglig bara en knapptryckning och ett kreditkort bort, och sedan kunna lyssna på den var som helst i sin bärbara MP3-spelare var en revolution i användarvänlighet. Precis som för filmtittandet, bokandet av biljetter, betalandet av räkningar och allt annat vi numera självklart utför hemma i soffan med hjälp av telefon eller dator.
Priset vi betalar för denna bekvämlighetsrevolution är att vi gjort oss väldigt sårbara. Slår en fiende ut elförsörjningen med hjälp av ett cyberangrepp tystnar musiken när mobilernas batterier är tomma efter ett dygn. I förlängningen försvinner tillgången till hela internet. Det går inte att handla mat då butikernas kassasystem lägger av. Vi kan inte köpa bränsle till våra bilar, eller ladda elfordonen. Ljuset slocknar, elementen kallnar, vattenverken stannar och media förlorar sina effektivaste kanaler för att få ut viktig samhällsinformation.
Även om läget inte är akut är risken för ett fientligt angrepp mot vår infrastruktur högre än normalt på grund av Finlands förestående ansökan om Natomedlemskap. Vi gör alla klokt i att ha en egen planering och förbereda oss för ett nödläge som förhoppningsvis aldrig inträder.
En god hemberedskap handlar om att klara åtminstone 72 timmar utan utomstående hjälp ifall en kris uppstår. På webbsidan 72timmar.fi finns en rad tips för privathushåll.
Grunden är att säkra sin tillgång till vatten och lite extra mat och dryck som kan förvaras i rumstemperatur. En människa behöver minst två liter rent dricksvatten per dygn. Har man husdjur behöver man ta med dem i planeringen naturligtvis. Se till att ha en ficklampa, stearinljus och filtar för att få ljus och värme. Liksom extra toalettpapper, våtservetter, desinfektionsmedel och ett litet hemapotek.
En batteridriven eller solcellsdriven radio och extra batterier hör till väsentligheterna. Det är bra att lite kontanter i mindre valörer. Man ska inte underskatta nyttan av att ha fysiska exemplar av sådant som man normalt förvarar digitalt, som exempelvis en lapp med viktiga telefonnummer och en första hjälpen-bok. Att göra vad man kan för att vara beredd lindrar dessutom lite av den oro som många känner.
Petter Lobråten
tel: 26 633