”Om varg tänker bli ett återkommande fenomen som angriper tamdjur på Åland behöver situationen kunna hanteras lika snabbt nästa gång”
Vargens återkomst till Åland har under de senaste månaderna skapat stor oro bland djurägare, precis som för fyra och sex år sedan. Under sommaren och tidig höst inträffade tre attacker mot tamdjur, men nu har en vargindivid skjutits efter en engagerad insats från åländska jägare.
Vargen må vara en del av den nordiska faunan, men dess närvaro i ett litet samhälle som det på Åland, där tamdjurshållning är vanligt förekommande, är svår att motivera. Beslutet att fälla vargen var helt nödvändigt för att återställa tryggheten hos åländska djurägare, vilket inte minst reaktionerna från fåravelsföreningens rådgivare Mia Söderdahl i måndagens Ålandstidningen visade.
De senaste månadernas händelser har också gett viktiga lärdomar. Det var tack vare det stora engagemanget från både allmänheten och jägarkåren som vargen till slut kunde fällas. Allmänhetens observationer var avgörande för att bekräfta vargens närvaro och rörelser, vilket möjliggjorde för landskapsregeringen att fatta välgrundade beslut om att utvidga skyddsjakten tidigare i höstas – och det var engagemanget från jägarkåren som gjorde det möjligt att spåra vargen i helgen, innan snön hunnit smälta bort. Totalt deltog 35 jägare med hundar och drönare i jakten.
Vargen har sedan den kom till Åland varit ett verkligt hot för tamdjur och djurägare och den har också föranlett en del oro på annat håll. Skyddsjakten på vargen får med facit i hand därför anses vara framgångsrik. Precis på samma sätt som skyddsjakten på örn vid Lågskär i fjol, som resulterade i att Finlands viktigaste ejderkoloni fick leva ostört under häckningsperioden.
Tyvärr satte fågelskyddsföreningarna käppar i hjulen för skyddsjakten i år, vilket är en påminnelse om att det finns motsättningar mellan olika intressen när det gäller djurskydd och att besluten om skyddsjakt måste fattas med välgrundad argumentation.
Ännu kvarstår nämligen en viss oro för att fler vargar kan finnas på Åland, och det finns därför anledning att fortsätta övervaka situationen noggrant för att kunna reagera snabbt om fler vargar skulle dyka upp. I nuläget går det varken att bekräfta eller utesluta fler individer, men de många observationer som gjorts – även fast de flesta är obekräftade – skulle kunna indikera att fler än en individ rört sig på Åland sedan i somras.
Om varg tänker bli ett återkommande fenomen som angriper tamdjur på Åland behöver situationen kunna hanteras lika snabbt nästa gång, och då finns ingen plats för olika intressen som kan förlänga processen eller fördröja åtgärder. Åland är ett litet samhälle och storskalig rovdjurspolitik kan inte tillämpas här. Åland är varken en lämplig plats för varg eller för en politik som inte beaktar de lokala förutsättningarna.
Kevin Eriksson
tel: 26 643