Foto:

Behovet av offentligt riskkapital kvarstår

Ålands utvecklings Ab (ÅUAB) ska avvecklas. Detta när behovet av risk benäget kapital och innovativa idéer är som störst.

Det offentligt ägda riskkapital bolaget Ålands Utvecklings Ab har under många år varit föremål för diskussion. Behovet av ett offentligt ägt riskkapitalbolag har debatterats och det finns givetvis två sidor av myntet.

Däremot glömmer man ofta bort varför det finns ett behov av ett offentligt ägt riskkapitalbolag. Det handlar nämligen inte enbart om kapitalbehov – utan även om Ålands konkurrenskraft.

ÅUAB var på många sätt en föregångare när bolaget bildades 1988. Offentligt och privat kapital samverkade till en början och bolaget utvecklades med åren till att vara ett helägt offentligt bolag. Ett bolag som därefter varit med som investerare i en rad av nystartade åländska bolag.

Bolaget har alltid tampats med bristen på investeringskapital. Däremot fick bolaget ett litet uppsving när landskapet sålde sina Chipsenaktier och satte medlen i ÅUAB. Medel som räckte fram till ungefär 2019.

Utöver bristen på kapitaltillskott har bolaget haft svårt att avyttra sitt ägande i de företag man investerat i. Det har medfört att mycket av bolagets kapital är och har varit bundet till redan gjorda investeringar.

Det har således varit svårt att hitta vägar ut ur redan existerande investeringar. Med det sagt har de bolag man investerat i många gånger inte visat sig vara attraktiva på marknaden och ÅUAB har blivit sittande i befintliga investeringar utan möjligheter att göra ytterligare investeringar. En situation som inte är bra för någon inblandad.

Samtidigt har offentligt ägda riskkapitalbolag i vår närregion utvecklats och blivit en naturlig del i bygget av nästa generationens innovativa bolag. Och samspelet mellan privata investerare och de offentligt ägda riskkapitalbolagen har många gånger varit fruktsam.

Symbiosen mellan de privata investerarnas målsättning med ett lönsamt utträde och en maximal avkastning på investerat kapital och de offentligt ägda investerarnas strävan efter indirekta effekter som till exempel ny kunskap och nya arbetsplatser har således visat sig vara positivt för samtliga inblandade.

De offentligt ägda bolagens investeringar i nystartade innovativa företag har dessutom många gånger setts som en garant gällande det nystartade företagets seriositet samt förmåga att växa. Således kan ett offentligt ägt riskkapitalbolag bereda väg för kommande privata investeringar. Investeringar som gynnar den enskilde företagaren, samhället i sin helhet och den private investeraren.

Åland har egen behörighet när det gäller satsningar på näringslivet och vi behöver ta tillvara alla möjligheter till att nyttja den behörigheten. Vi ligger redan långt efter våra grannar och åländska företag har inte på långa vägar samma möjligheter till stöd, i olika former, från det offentliga som sina konkurrenter i öst och väst.

Vi må tycka vad vi vill, om det är rätt eller fel med offentligt ägda riskkapitalbolag, men om vi inte har adekvata insatser för det åländska näringslivet kommer det att påverka Ålands förmåga att konkurrera och inte minst attrahera nystartade innovativa företag. Det i en tid när Åland behöver det mer än någonsin.

Det är bra att landskapsregeringen tänker fortsätta med riskkapital och att de försöker hitta nya former för investeringar. Däremot känns det lite avigt att lägga ner en enhet för att starta en ny med samma syfte. Enklast vore det bara att ändra inriktning på ÅUAB. Oavsett vilket så måste det finnas riskbenäget offentligt kapital även på Åland – annars står vi oss inte i konkurrensen med vår omvärld.

Hittat fel i texten? Skriv till oss