Ålandstidningen berättade förra veckan om företaget Björkkös sommarläger för barn. Ett spännande grepp för att erbjuda alternativ till de vanliga större sommarlägren.
Men det är inte lägret i sig som är det mest intressanta utan företaget Björkkö i sin helhet. För lite i skymundan har ett privatägt servicebolag, inriktat på sociala tjänster, byggts upp. Ett åländskt alternativ som erbjuder tjänster inom social service för främst den enskilde och kommuner.
Det är lätt att dra åt sig öronen när man pratar om privata initiativ inom socialservice. Dåliga offentliga upphandlingar och giriga internationella riskkapitalister har medfört att privata initiativ har fått utstå kritik. Kritik som till viss del är befogad, men som inte kan ligga till grund för att döma ut det privatas möjlighet till att vara med och erbjuda sociala tjänster.
På Åland har kanske inte direkt kritiken varit hämmande för framväxten av dylika företag, men däremot har det inte funnits en tradition av privata initiativ inom området. Det har gjort att det funnits en brist på förebilder. Nu har det ändrats.
Björkkö Ab har på en kort tid gått från nästan ingenting till att i dag vara ett väletablerat företag. Från en trevande start till att i dag erbjuda allt från hemtjänst till rådgivning för kommuner och personal inom den kommunala omsorgen.
Vd Johanna Björkvall och styrelseordförande Pauliina Körkkö har med gedigen erfarenhet från branschen tagit steget från den offentliga serviceorganisationen till att erbjuda tjänster över hela Åland inom just sociala tjänster.
Med en allt mer åldrande befolkning kommer flera liknande initiativ att komma. Ofta sprungna ur en drivkraft hos personer som stått och står nära verksamheten och de individer de hjälpt och vill hjälpa. Det är kort och gott en framtidsbransch som ger samhället fler alternativ inom ett område som vi alla en dag kommer att behöva tjänster från.
Att det uppstår privata tjänster, som så kallade spin-offs, från den kommunala verksamheten inom det sociala är bra på många sätt. Det är verksamheter som ofta är starkt kvinnodominerade och samhället i stort behöver fler kvinnliga företagare. Detta för att få en diversitet i utbud och inte minst fler företag.
Det är även en bransch där det torde fungera att gå på export. Den åländska omsorgen har en bra grund att stå på och den är långt ifrån storstadens industriella syn på omsorg. Med människan i fokus finns det alla möjligheter att expandera utanför Åland och ta sig an konkurrensen.
Oavsett vart Björkkös och andra liknande åländska bolags resa bär så visar exemplet på entreprenörskap och vilja att vara med och påverka. Det är ett gott tecken och ett välkommet sådant i en bransch och ett samhälle i stort som kommer stå inför stora omställningar de närmaste åren.