Landskapsregeringen (LR) har gjort en förstudie om trafiken över Prästösund mellan Sund och Vårdö. Frågan är om man ska investera i en större eldriven färja till linjen, eller om man ska satsa på en fast förbindelse.
Förstudien landar i att en bro är det långsiktigt mest fördelaktiga alternativet – sina 39 miljoner euro i investeringskostnader till trots. Motiveringen är att tillgängligheten till, och attraktionskraften för, Vårdö och norra skärgården blir bättre samt att lösningen är mer trafiksäker.
Enligt studien förkortas restiden mellan Vårdö och Mariehamn med 15 minuter. Dessutom slipper man problemet med driftsstörningar i färjtrafiken; det blir en smidigare lösning för trafikanterna helt enkelt.
Och med smidigare trafik och kortare restider ökar också (i första hand) Vårdös attraktionskraft som boningskommun. Kommunen har redan i dag en svagt positiv befolkningsutveckling, men enligt forskning som förstudien hänvisar till skapar fasta förbindelser också inflyttning. Dessutom ökar benägenheten att ta anställning i kommunen för personer som bor längre bort. Sammantaget en positiv utveckling gällande sysselsättning och skatteintäkter alltså.
Ännu är inget beslut om Prästösund fattat, men resultatet av förstudien ska ligga till grund för det inriktningsbeslut som LR så småningom ska ta. Och även om politikerna går in för en bro kan ett förverkligande inte bli aktuellt förrän nästa mandatperiod, enligt en intervju med infrastrukturminister Camilla Gunell (S) i Ålandstidningen. Däremot understryker hon vikten av att gå vidare med ett alternativ i stället för att slösa tid och pengar på att utreda två olika spår.
Just nu är utredningen ute på remiss hos bland annat berörda kommuner. Vårdös kommundirektör Erik Brunström säger i en intervju med Ålandstidningen att kommunen är positiv till en bro, även om det finns en oro för vad det gör med landskapsandelarna och ekonomin om man förlorar sin status som skärgårdskommun. Någon sådan uträkning har heller inte gjorts i förstudien. Och här kan det säkert uppstå huvudbry framöver.
För även om en bro är till gagn för hela norra skärgården, är det ändå Vårdö som påverkas mest – och vinner på – att bron byggs. 75 procent av de som i dag åker över Prästösund har sin målpunkt på fasta Vårdö. Frågan är hur kommunen tänker ta vara på det?
Här behöver såväl förtroendevalda och tjänstemän som företagare ta ett aktivt grepp om frågan och fundera på hur man kan skapa fler arbetstillfällen och öka inflyttningen – eller förhindra att unga flyttar bort. Att erbjuda attraktiva bostadstomter i en kommun omgiven av hav är ett konkret exempel. Strandtomter är hårdvaluta.
39 miljoner är utan tvekan väldigt mycket pengar. Driftskostnaderna för Töftölinjen i år är 765.000 euro. En elektrifiering av nuvarande färja skulle kosta 2,2 miljoner. Det finns säkert olika åsikter om det är värt att investera i en en bro.
Med den katastrofala elhybridaffären i färskt minne är det därför extra viktigt att det finns en bred politisk enighet kring Prästösund när inriktningsbeslutet – vilket det än blir – väl fattas, så att det håller över tid och kan förverkligas. Populistiska lekar där löften bryts och pengar slösas måste vara historia.
Och vi har inte råd att göra ingenting. Driftskostnaderna i skärgårdstrafiken måste ned, även om det initialt kostar en slant.
Sandra Widing
tel: 26697