I skrivande stund är det fortfarande oklart om den tidigare, och möjligtvis på nytt blivande, presidenten i USA, Donald Trump, kommer att åtalas för att ha betalat en muta till en porrstjärna.
Men alldeles oavsett hur juryn i New York beslutat, kan vi konstatera, att demokratin och rättsstaten USA redan är förlorare i målet.
Låt oss först se tillbaka på bakgrunden till det som nu händer.
Donald Trump hade, innan han valdes till president, en affär med porrskådespelaren Stephanie Clifford, mer känd under sitt artistnamn ”Stormy Daniels”. Enligt Trumps tidigare advokat, Michael Cohen, betalade Cohen, å Trumps vägnar, Clifford 130.000 dollar för att hålla tyst om affären. Detta skedde strax före presidentvalet 2016.
Själva åtalet har varit omdiskuterat länge. Först utreddes Trump för brott mot vallagarna, men enligt amerikansk media handlar det numera i stället om att Trumps företag bokfört pengarna som juridiska utgifter till Michael Cohen, vilket är felaktigt.
Åklagaren, Alvin Braggs, sades vara tveksam till utredningen när han tillträdde 2021, men har nu ändrat sig och driver det via en så kallad grand jury.
När Donald Trump i lördags gick ut på sociala medier och meddelade att han fått reda på att han skulle gripas under tisdagen gick den forne presidenten också till generalattack mot åklagaren. Braggs kallades korrupt, Trump menade att åtalet var politiskt motiverat och att hans anhängare nu måste ”rädda Amerika”.
Det dröjde inte länge innan Trumps allierade i det republikanska partiet stämde in i kören. Representanthusets talman Kevin McCarthy kritiserade åtalet.
Mycket Trumplojala ledamoten av Representanthuset, Marjorie Taylor Greene, valde i vanlig ordning att ta i från tårna i sin kritik av åtalet. ”Det här är vad de gör i kommunistiska länder för att förstöra sina politiska motståndare”, sade hon enligt Fox News. Tre republikanska ordföranden för utskott i Representanthuset, Jim Jordan, James Comer och Bryan Steil skrev tillsammans ett brev till Bragg och krävde att få ta del av underlaget till åtalet. ”Ditt beslut att driva ett sådant politiskt motiverat åtal (…) kräver kongressens granskning av hur offentliga säkerhetsmedel som anslagits av kongressen genomförs av lokala brottsbekämpande myndigheter”, skrev de tre.
Alldeles oavsett om utredningen av utbetalningen till Stephanie Clifford leder till ett åtal eller ej kommer affären att bli ett sorgligt kapitel i den amerikanska rättsstatens historia.
Dels för att det inte är utan grund när republikaner vädrar misstankar om att den demokratiske åklagaren har politiska motiv till att driva åtalet mot Trump. Till viss del minskar dock den risken genom användandet av en grand jury.
Dels för att de republikanska påhoppen på en åklagare i rättsväsendet mer påminner om maktutövande i just sådana länder som Taylor Greene skanderar om än hur det ska gå till i en välfungerande, demokratisk rättsstat.
Politiker ska inte styra rättsapparaten. Självfallet ska den granskas, men det bör göras när den rättsliga prövningen av målet är färdigt. Att politiker lägger sig i redan innan åtal ens är väckt skapar bilden av att man vill förhindra en prövning av ledaren av det egna partiet. Det är inte ett gott tecken för republikanernas syn på rättsstaten.
För Donald Trump kan åtalet både vara en välsignelse och slutet på hans politiska karriär. Om han frias kommer den tidigare presidentens chanser att på nytt få flytta in i Vita huset att stärkas rejält.
Men om han fälls är blir det med all sannolikhet slutet för drömmarna om att återta makten.
Alldeles oavsett riskerar eran Trump att ha skadat det amerikanska samhället och dess institutioner för årtionden framåt. Trump har byggt sin politiska karriär på att bryta sönder USA, på att skapa polarisering, misstänksamhet och förakt. Mot politiska motståndare, mot myndigheter och mot media.
Det kommer att ta tid innan de såren läker, innan förtroenden byggts upp på nytt och innan politiker vågar bygga broar till motståndarna för att på allvar lösa landets problem utan att riskera att brännmärkas av Trumps anhängare.
Under tiden sitter Donald Trump i sitt Mar-a-Lago och försöker återupprätta sin politiska karriär utan minsta hänsyn till vad det gör med landet vars förtroende han vill vinna.
Det är Trumps verkliga brott.
Jonas Bladh