I februari hade Finströms och Getas gemensamma byggnadsnämnd sitt första möte.
<@Fotograf>Robert Jansson
I februari hade Finströms och Getas gemensamma byggnadsnämnd sitt första möte.
Foto: Robert Jansson
Foto:

Bild

Dags att damma av den gamla samhällsreformen

Geta och Finström har redan gått samman, södra Åland är på väg. Det är hög tid att damma av 2013 års förslag och slå ihop alla byggnadsinspektioner.

Ålandstidningen kunde för några veckor sedan berätta att markägare på varsin sida Tengsödaviken på norra Åland omfattas av olika regler när de vill bebygga sina tomter. På den västra sidan av viken får markägare uppföra byggnader om strandlinjen är minst 40 meter, på andra sidan viken räcker det med en strandlinje på 20 meter. Vilket mått som gäller beror på om tomten finns i Sund eller Saltvik. Enligt regelboken är det precis som det ska eftersom alla 16 kommuner har olika byggnadsordningar, men nog blir det snudd på löjeväckande.

När den förra regeringen Sjögren, där Liberalerna innehade makten tillsammans med Moderaterna och Socialdemokraterna, utredde en samhällsreform fanns en gemensam byggnadsordning och, kanske ännu viktigare, en gemensam byggnadsinspektion med i planerna. 2013 presenterade en arbetsgrupp ledd av de moderata politikerna Roger Jansson och Mika Nordberg ramarna för en samordnad teknisk sektor. Även om utredningen inte hade alla svar var den gedigen och konkret. Men som alla vet blev det noll och ingenting av den reformen.

På senare tid har glädjande nog några frivilliga samarbeten ploppat upp till ytan. Vid årsskiftet inledde Finström och Geta samarbetet kring en gemensam byggnadsinspektion, och nu filar kommunerna på södra Åland på en liknande lösning. För Geta var inviten till Finström en naturlig följd av att byggnadsinspektören skulle gå i pension, och att det är svårt att rekrytera någon till en deltidstjänst; en rent praktisk lösning alltså.

Det finns en klar fördel med att samla all kompetens på ett och samma ställe, och inom ramen för det ge utrymme för specialisering inom olika kompetensområden. Byggande handlar egentligen enbart om att följa regelverk, och det blir lättare för en större myndighet än för en enskild person att säkerställa att allt går rätt till. En större myndighet är sannolikt också en mer attraktiv arbetsplats.
Förutom att man får en myndighet med samlad sakkunskap är det också lättare att rekrytera kompetenta ledamöter till den övervakande och beslutande byggnadsnämnden. Våra kommunerna har som bekant svårt att fylla alla nämndplatser i dag.
Men en gemensam byggnadsinspektion är givetvis inget självändamål. I grunden handlar det om ökad rättssäkerhet och likabehandling av alla de som nyttjar tjänsterna, det vill säga medborgarna.
Det enda naturliga är därför att utvidga byggsamarbetena till hela Åland. Samtidigt är det också på sin plats med en gemensam byggnadsordning för hela landskapet för att främja likabehandlingsprincipen.

Det finns farhågor, visst. Besluten skulle i vissa fall fattas längre bort från dem det berör och byggnadskontoret kanske inte längre skulle finns runt knuten. Lokalkännedomen riskerar också att minska. Å andra sidan är vinsterna så många fler. Initialt kanske det inte heller handlar om några direkta inbesparingar, men på sikt måste en samlad organisation kunna bli mer effektiv och därmed också billigare.

Eftersom byggnadsinspektörerna också efterlyser en gemensam byggnadsinspektion – föreningen Ålands byggnadsinspektörer håller som bäst på att skissa på en lösning – är det bara att hoppas att politikerna nappar den här gången.

Sandra Widing

tel: 26697

Hittat fel i texten? Skriv till oss