EU är du och jag. Genom EU har vi möjlighet att påverka vår gemensamma framtid. Däremot är det sunt att förhålla sig kritisk till många av besluten som fattas på EU-nivå, men det får inte leda till att man inte röstar i det kommande EU-valet. Daniel Eriksson
EU är du och jag. Genom EU har vi möjlighet att påverka vår gemensamma framtid. Däremot är det sunt att förhålla sig kritisk till många av besluten som fattas på EU-nivå, men det får inte leda till att man inte röstar i det kommande EU-valet. Foto: Daniel Eriksson
Foto:

Bild

Därför är EU-valet viktigt

Må vara att vi på våra breddgrader ibland undrar hur man tänker i Bryssel, men ifrågasättandet av förd politik får inte leda till att man låter bli att rösta.

EU-valet närmar sig med stormsteg och på söndag är det dags att gå till valurnorna. Valet är kanske viktigare än någonsin. Inte bara på grund av de stora sakfrågor som står framför oss utan kanske framför allt för att visa på ett starkt och enat EU.

Genom att delta i valet uppvisar vi gemensam styrka och ger legitimitet åt EU, en legitimitet som gör EU starkare, vilket i sin tur ger att vi tillsammans kan möta upp det hot som Ryssland, Kina och Iran utgör. Samtidigt får EU en starkare röst i världspolitiken. Ger vi upp och inte tar vårt ansvar göder vi bara de krafter som vinner på ett splittrat EU.

Många gånger får man höra fraser som ”de i EU”, ”EU förstår ingenting” eller ”det vore bättre om vi inte var med i EU”. Fraser som är fullt förståeliga och som ofta kommer av att man upplever att man inte får sin röst hörd.

Dylika uttalanden ska inte alla gånger ses som negativa, de kan även tas som ett friskhetstecken. För vi ska vara kritiska och vi ska ha åsikter. Men kritiken och starka åsikter får inte leda till att man inte röstar. Inte i en tid där dylika fraser används av auktoritära regimer i syfte att så splittring.
Vi måste därför inse att vi kan vara hur negativa eller positiva vi vill gällande förd EU-politik, men nyttjar vi inte vår röst säger vi inte bara nej till EU utan vi ger även de som vill se ett svagare EU och vill utmana vår västerländska demokrati vind i seglen.

Ur ett åländskt perspektiv är det lätt att förstå att frågan om att rösta i EU-valet är mångbottnad. Att Åland inte fått sin rättmätiga plats i EU-parlamentet måste ses som ett misslyckande och löftena från den finländska statsmakten om en egen åländsk parlamentsplats visade sig dessutom inte vara vatten värd. Det finns således en rättfärdig besvikelse. Detta samtidigt som EU på många andra områden upplevs inskränka ålänningens sätt att vara och leva. Tankegångar som är fullt legitima.

Att de två åländska kandidaterna till EU-parlamentet står på finländska partiers listor gör inte saken bättre. Partier som förra mandatperioden inte direkt odlade ett åländskt förtroende. Även om Svenska folkpartiet (Sfp) åtminstone i höstas röstade för en åländsk parlamentsplats i den finländska riksdagen och tillsammans med de åländska samarbetspartierna har ett formaliserat samarbete kring åländsk representation i anslutning till EU-parlamentet.

Den ovanliga närvaron av finländska partier i den åländska demokratin gör det inte lättare för ålänningarna att se EU-valet som angeläget. I stället blir det för många ytterligare skäl att inte gå och rösta och gör att valet känns än mer som något som inte rör en personligen.

Striden om en åländsk plats i EU-parlamentet och misstron mot EU som institution ska inte leda till att vi inte går och röstar. Tar vi inte ansvar för EU genom att delta i valet överlåter vi åt andra att utforma vår gemensamma morgondag. Vi har en röst som vi ska använda. Även om det är mycket som skaver. För ett splittrat EU är ett svagt EU. Ett svagt EU är farligt inte bara för EU som institution utan för oss alla och våra möjligheter att utvecklas och leva i en fri och demokratisk värld.

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss