För att säkerställa att alla, oavsett teknikkunskaper, kan delta i kulturevenemang som Konstrundan, behövs en tryckt karta med adresser.
På bilden syns konstnärerna Elisa Matikainen, Ritva Saloranta och Monique Lundberg från förra helgen.
<@Fotograf>Hülya Tokur-Ehres
För att säkerställa att alla, oavsett teknikkunskaper, kan delta i kulturevenemang som Konstrundan, behövs en tryckt karta med adresser.
På bilden syns konstnärerna Elisa Matikainen, Ritva Saloranta och Monique Lundberg från förra helgen.
Foto: Hülya Tokur-Ehres
Foto:

Bild

Feltänkt digitalisering skrämde bort besökare på Konstrundan

Den digitala marknadsföringen med QR-koder visade sig vara ett feltänk under årets Konstrunda. Utan tillräcklig fysisk information, som utskrivna adresser, riskerar besökare att avskräckas.

Årets Konstrunda på Åland tycks ha lockat betydligt färre besökare än tidigare år, något som flera utställare kopplar till att ateljéernas adresser endast var tillgängliga via QR-kod. Detta upplevdes som krångligt, särskilt för äldre besökare. Glashantverkaren Ritva Saloranta och konstnären Kjell Ekström delade sina erfarenheter i gårdagens tidning och menade att både vädret och den digitala marknadsföringen bidrog till den minskade tillströmningen.

Sedan 2008 har Konstrundan varit en årlig höjdpunkt i september, där konstnärer och hantverkare öppnar sina ateljéer för besökare. Evenemanget erbjuder besökarna en unik chans att möta konstnärerna, uppleva deras arbetsmiljöer och få insyn i deras kreativa processer. Det ger också möjlighet till direkt interaktion och feedback från besökarna, vilket ofta beskrivs som inspirerande och kravlöst.

Evenemanget fyller en viktig funktion för att ge konstnärerna synlighet, och möjlighet att sälja sina verk direkt till besökare. Den direkta kontakten mellan konstnär och besökare gör Konstrundan till ett uppskattat evenemang som skapar gemenskap och synlighet för det kreativa fältet.

Att locka besökare till Konstrundan är avgörande för att detta kulturella ekosystem ska kunna frodas, och för att säkerställa att konstnärerna kan fortsätta sitt arbete. Samtidigt visar årets evenemang på behovet av att kombinera digitala lösningar med mer traditionella sätt att nå ut, som fysiska kartor och tryckta adresser, för att inte exkludera besökare som inte är vana vid modern teknik.

Inför framtida upplagor av Konstrundan bör arrangören, Åbolands hantverk rf, hitta en balans mellan teknik och tillgänglighet. På så sätt kan framtidens Konstrunda bli ännu mer tillgänglig för alla – och därmed ännu bättre.

Ett annat förslag för att stärka Konstrundan är att sparka i gång med en happening på en central plats på fredagseftermiddagen. Det skulle kunna fungera som en tydlig startpunkt för rundan och skapa större uppmärksamhet. Förutom att besökarna kan få ett smakprov på det som konstnärerna kommer att erbjuda, kan det också vara en möjlighet att få praktisk information som gör det lättare för besökare att planera sin runda.

Linda Blix

tel: 25 637

Hittat fel i texten? Skriv till oss