Tunga år avlöser varandra och med ett resultat på minus 8,4 miljoner har Fifax många tunga år inte bara bakom sig utan även framför sig innan man är ett lönsamt bolag.
Att odla ekologisk hållbar regnbågslax på kommersiella grunder är uppenbart inte det enklaste. Tekniska utmaningar komplicerar och samtidigt framstår efterfrågan på inhemsk ekologiskt odlad lax inte vara på en nivå som krävs för att företaget ska lyckas.
Sedan spaden sattes i marken för Fifax 2014 har turerna varit många. Investerare har tillkommit och det har talats om allt från börsnoteringar till kinesiska köpare.
Själva verksamheten har dessutom alltid brottats med lönsamhets- och produktionsutmaningar. Åren går och 2021 börjar vi närma oss de där gyllene sju åren som ofta nämns som avgörande för ett nystartat företag.
För enligt en allmän uppfattning sägs det att ett nystartat bolag har sju år på sig att visa sig lönsamt – annars är affärsidén inte tillräckligt bra. Visst finns undantag, men i generella ordalag har påståendet visat sig stämma – allt som oftast.
Olyckskorparna har dock alltid hörts kring projektet Fifax och deras möjlighet att odla fisk på land. Men om vi för en liten stund lämnar underskottet därhän så kan vi i alla fall konstatera några saker som talar för bolaget.
Efterfrågan på inhemsk ekologiskt odlad fisk kommer att öka. Ur ett miljö- och klimatperspektiv är Fifax produkter helt rätt i tiden. Det kombinerat med att finska statens investeringsbolag Tesi involverat sig i bolaget liksom flera kapitalstarka ägare, är en styrka i det utsatta läge som bolaget befinner sig i. Det talar för en fortsatt satsning i Eckerö. Men med detta sagt så tolererar en investerare sällan att bolag bara finansiellt blöder. Det måste komma förändringar och det snabbt om bolaget ska överleva.
Det har satsats väldigt mycket kapital och inte minst övriga resurser på Fifax. Det har även funnits stora förhoppningar på projektet. Och visst skulle det vara bra om Fifax lyckas.
Att hitta metoder för att odla lax hållbart skulle ge Åland stora möjligheter att gå på export med ytterligare livsmedel från våra öar.
Och med tanke på att verksamheten på många sätt ligger helt rätt i tiden och att 80 procent av den fisk man äter i Finland är importerad så finns möjligheterna där. Frågan är bara om man är ute i rätt tid och om för många kostsamma misstag har begåtts på resans gång.
En springande punkt i hela satsningen är trots allt att man inte ännu nått full kapacitet. Ledningen för bolaget räknar med att man gör det under senare delen av innevarande år.
Men trots det poängterar vd Samppa Ruohtula att verksamheten inte kommer att visa svarta siffror. För att uppnå ett positivt resultat krävs det, enligt Ruohtula, dessutom stabila marknadsförhållanden. Således kan det ännu dröja år innan Fifax blir lönsamt. Om det rent av någonsin blir det. Det återstår att se, men med närmare minus 22 miljoner euro i balanserade förluster från tidigare räkenskapsperioder är vägen lång och utmanande. Detta trots att mycket i vår omvärld talar för satsningen.