Skolfrånvaro och avhopp är inte bara individuella utmaningar, utan samhällsansvar som kräver handling.
I juni gick Ung Resurs ut och påpekade att man saknar ett system för att följa upp ungdomar som hoppar av gymnasiet på Åland, samtidigt som AMS rapporterar att långtidsarbetslösheten bland ungdomar på Åland har fördubblats sedan 2019.
I Norge har beräkningar gjorts som visat att varje ungdom som inte fullföljer skolan kostar samhället mellan 700.000–7 miljoner euro. Detta inkluderar bland annat förlorade skatteintäkter och ökade utgifter för socialhjälp. Dessutom har vi den mänskliga faktorn. Att inte hitta sin plats i livet, brist på känsla av att lyckas som påverkar den upplevda livskvaliteten och kan skapa mental ohälsa för dem som hamnar utanför.
Förebyggande eller reparation. Det är alltid bättre att jobba förebyggande än att försöka reparera. Detsamma gäller skolavhopp och frånvaro. Genom att ta itu med problemen tidigt kan vi undvika de långsiktiga kostnaderna och de negativa konsekvenserna som avhopp medför. Här är några exempel på åtgärder som kan förebygga skolavhopp.
• Tidiga åtgärder och individuell anpassning. Att identifiera och stödja elever som visar tecken på att halka efter redan i grundskolan är avgörande. Detta kan innebära extra undervisningsresurser och anpassade läroplaner. Tidiga insatser kan ge eleverna det stöd de behöver för att hålla sig på rätt spår och fullfölja skolan.
•Stärkt samarbete mellan skola och hem. Regelbunden kommunikation och gemensamma åtgärder kan hjälpa till att lösa problem tidigt och skapa en stödjande miljö kring eleverna. När skolan och hemmet arbetar tillsammans kan de bättre förstå och möta elevernas behov.
• Yrkesinriktad utbildning. För vissa elever är yrkesmässiga utbildningsprogram vägen fram. Dessa program ger praktiska färdigheter och direkt tillgång till arbetsmarknaden, vilket kan motivera elever som annars skulle ha hoppat av.
• Psykosocialt stöd och vägledning. Flera ungdomar som har problem med frånvaro kan också ha underliggande psykiska eller sociala utmaningar. Ett bra nätverk av rådgivare, psykologer och socialarbetare på skolorna är viktigt för att ge det nödvändiga stödet. En trygg vuxen kan fungera som en vägvisare, som hjälper ungdomen att navigera genom en labyrint av svårigheter och hitta vägen ur problemen.
Konsekvenserna av att inte förebygga skolfrånvaro är allvarliga. Högre avhopp leder till en generation som står utanför arbetslivet, med stora ekonomiska och sociala kostnader som följd. Förlusten av dessa ungdomars potential är en förlust för hela samhället.
När ungdomar hamnar utanför förlorar vi framtida bidragsgivare inom alla sektorer, från hälsa till teknologi och utbildning. Att investera i förebyggande åtgärder mot avhopp är därför en investering i samhällets långsiktiga välfärd och stabilitet.
Här i Bergen har jag ansvar för cirka 45 000 barn och ungdomar. Vi arbetar utifrån en vision där vi vill ge barnen nyckeln till att bli sin bästa version. Detta genom en högkvalitativ utbildning som börjar tidigt och varar livet ut.
För mig betyder detta att förebyggande av skolfrånvaro och avhopp måste prioriteras för att säkerställa att ungdomarna får de bästa möjligheterna att lyckas. Tillsammans kan föräldrar, skola och samhälle skapa en plats där alla har möjlighet att förverkliga sin fulla potential. Detta är en säker investering som kommer att ge avkastning under överskådlig framtid.
Daniel C.E. Hägglund
Daniel är född och uppvuxen på Åland, men bosatt i Norge sedan 2004. Han är medlem av stadsregeringen i Bergen med ansvar för utbildning, skola och daghem.