Foto:

Bild

Glädjande besked om AX

Åland närmar sig allt mer ett eget nationalitetsmärke på registerskyltar. Det är ett steg i helt rätt riktning som dessutom stärker det åländska varumärket.

Landskapsregeringen har under en längre tid arbetat för att Åland ska kunna ta i bruk ett eget nationalitetsmärke för registerskyltar för fordon. Diskussioner förs med ansvariga myndigheter på nationell samt internationell nivå och nu verkar även Kommunikationsministeriet vara med på noterna. Infrastrukturminister Camilla Gunell (S) meddelade nämligen lagtinget under remissdebatten gällande redogörelsen för självstyrelsepolitiska frågor att det ser positivt ut och att man har goda förhoppningar om att allt är klart för att få förslaget implementerat av andra stater.

Det här en viktig symbolfråga som inte bara stärker Ålands roll som autonomi utan det är även en bra insats för att stärka Åland som varumärke.

Syns man inte så finns man inte. Det är ett allmänt vedertaget uttryck som stämmer mycket väl när det kommer till marknadsföring. Det är helt enkelt väldigt viktigt att synas. Det gäller inte bara företag utan det är lika tillämpbart på orter.

Genom självstyrelsen har Åland givits möjligheten att sticka ut gentemot andra orter. Samtidigt har vi inte varit lika bra som våra autonomisystrar i Nordatlanten, Färöarna och Grönland, på att verkligen gripa tillfället i akt när det gäller att sprida ordet om Åland genom självstyrelsen. Medan du i många sammanhang kan finna Färöarna och Grönland i listor över länder så saknas Åland. Genom att bara finnas där ökar deras synlighet och det väcker tankar.

Nationalitetsmärke på registreringsskyltar är bara ytterligare en komponent i bygget av det åländska varumärket, men det är ett steg i rätt riktning. Det ökar vår synlighet och det medför att fler får upp ögonen för Åland.

Det ger även oss ålänningar på sikt en än starkare identitet. Vi bygger oss en starkare framtid genom det och öppnar upp oss. För om vi bara skulle vara vilket landskap som helst i Sverige eller Finland hade vi inte sett det samhälle som vi i dag har på Åland. Därför ska vi inte stanna med nationalitetsmärke på registreringsskyltar utan fortsätta hitta vägar genom självstyrelsen där vi kan visa upp det unika med Åland.

Det finns givetvis även andra komponenter i byggandet av ett starkt ortvarumärke. Delar som vi också behöver fundera på hur vi ska tillämpa.

Anders Parment, doktor i företagsekonomi vid Stockholm Business School och välkänd samhällsdebattör, har vid ett flertal tillfällen lyft tre faktorer som orter som vill skapa tillväxt och öka sin attraktionskraft ska fokusera på.
För det första ska en ort fokusera på unga familjer. De tar bland annat initiativ till aktiviteter och försörjer företag med arbetskraft. Dessutom har det enligt Parment visat sig att dagens pensionärer följer efter barnfamiljerna. Satsa på de unga och få de äldre med på köpet.
För det andra bör samhället ha en allmänt positiv attityd där omvärld och förändring ses som möjligheter. Yngre personer vill inte bo på orter där reaktivitet och bitterhet kännetecknar samhället.
Slutligen ska marknadskrafterna få vinna. Människor bosätter sig där de trivs. Ge markägare, fastighetsägare och arkitekter med flera större frihet och sluta med politisk detaljstyrning så skapas bättre samhällsförutsättningar.

Åland som varumärke är starkt redan i dag, men vi kan bättre. Ser vi bara på de punkter som Parment lyfter så finns det en del att jobba med. Att vi sedan har möjligheter genom vår självstyrelse att lyfta Åland på ett sätt som andra orter bara kan drömma om är en ynnest som vi bör göra allt för att dra nytta av.

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss