Dagens ämne: Turism
Citat: ”Om Åland ska klara av att ta emot turister behöver vi jobba med att stärka flera delar av den åländska turistbranschen. Anpassa den till större volymer av turister.”
Bildtext: Högsäsongen går mot sitt slut. Vi har många lärdomar att dra från årets turistsäsong. Men inte minst är det tydligt och klart att Åland har en stor potential.
Ålands statistik och utredningsbyrå (Åsub) presenterade i måndags en rapport över inkvarteringsstatistiken i juni. Rapporten visar det vi redan kunnat konstatera – antalet finländska turister har varit många under sommaren 2021. En turism som till många delar räddat mycket av vår landbaserade turistnäring och handel.
Finländare stod för närmare 93 procent av hotellövernattningarna i juni 2021. Siffrorna är mycket positiva och är till antalet med råge över medeltalet på antalet finländska övernattningar i juni under hela 2000-talet.
Visit Åland har tillsammans med turist- och resebranschen gjort ett stort jobb med att lyckas få gemene finländare att rikta sina ögon mot Åland. Samtidigt måste vi vara ödmjuka och konstatera att pandemins framfart gjort att Åland på många sätt setts som ett säkert och tryggt, men ändå exotiskt, resmål för den finländske turisten. Det har varit lätt att välja Åland som turistmål.
Det intressanta är dock lärdomarna vi kan dra av sommaren som varit. Inte minst eftersom turismstrategin för Åland 2012–2022 går mot sitt slut och det snart är dags att ta fram en ny strategi. En strategi som hela turist–Åland kan samlas kring.
För att kunna utveckla Åland som turistmål måste vi inse att skillnaden mellan den landbaserad och den sjöbaserade turistnäringens målgrupper är betydande, men att de två går att kombinera. Inte minst visar sommarens kryssningsanlöp på det.
Rederierna får en penningstark målgrupp ombord och de landbaserade näringarna får köpstarka kunder som spenderar några timmar i Mariehamn. En vinnande kombination för båda.
Lärdom nummer två är att Åland är litet. Vi har en utmaning i litenheten. Köerna har tidvis varit långa hos de åländska restaurangerna och det har varit svårt att få tag på serveringspersonal.
Om Åland ska klara av att ta emot turister behöver vi jobba med att stärka flera delar av den åländska turistbranschen. Anpassa den till större volymer av turister.
Vi kan även dra lärdomen att det finns turister som är villiga att betala mycket för att spendera tid på Åland. Aldrig har väl sviterna på de åländska hotellen varit så flitigt använda som i sommar och flera restauranger talar om omsättningsrekord och stora champagnebeställningar. Åland har visat sig vara attraktivt för köpstarka grupper.
Även om det finns mycket positivt att säga om sommaren som varit så kan vi inte frånse vikten av de svenska turisterna. Finska turister har till en viss del balanserat upp tappet av svenska turister, men det kommer att krävas insatser för att locka svenskarna tillbaka till Åland och Åland behöver svenskarna.
Vi behöver såväl svenska som finländska turister. Och vi har lärt oss i år att vi är starka och kan locka hit många om vi bara samarbetar och arbetar gemensamt mot gemensamma mål.
Vi har även lärt oss är att turismen är viktigare för det åländska samhället än vad vi tidigare anat. För även om den landbaserade turismen inte utgör en stor del av den åländska BNP:n så är turistnäringen direkt avgörande för att vi ska kunna upprätthålla den service och det utbud vi måste ha på Åland för att kunna bo och verka på våra öar.
Turismstrategin 2012–2022 går mot sitt slut, men med lärdomarna från de år som gått kan vi stärka Åland som destination och ta nästa steg. Vi måste arbeta mer med att tillsammans lyfta Åland som destination och utveckla vårt samhälle så att vi kan ta emot fler turister.
Därutöver ska vi jobba med att få turisterna att stanna en natt extra när vi en gång redan fått dem att välja Åland. Och framförallt ska vi locka fler till Åland och främst satsa på våra närregioner. Lyckas vi med dessa ingredienser så har vi kommit långt.