Flygbolaget Amapola har aviserat att de har lönsamhetsproblem och ämnar avsluta sin linje mellan Åland och Åbo. Linjen är av stor vikt för de som behöver sjuktransporter till och från Åland. Det här är ytterligare ett bevis på att flygförbindelserna österut är allt annat än acceptabla och ytterst bristfälliga.
Flygförbindelserna mellan Helsingfors och Mariehamn har de senaste åren varit under all kritik. I princip kan du som resenär inte räkna med flyget då det går för sällan.
I omgångar har landskapsregeringen och ministrar lyft frågan med den finländska regeringen. Frågan om trafikplikt har diskuterats och löften givits av finländska regeringen – men utan resultat. Trots att linjen på alla sätt uppfyller de av EU uppställda kraven för trafikplikt. Samtidigt subventionerar finländska staten redan i dag flyg till ett flertal orter runt om i Finland.
Riksdagsledamot Mats Löfström aviserade i augusti att han fortsätter lobba för en fungerande flygtrafik till och från Åland. Bland annat har diskussioner förts med ägarstyrningsminister Joakim Strand (Sfp) för att få till en förändring. Ett bra initiativ, men förutom att införa trafikplikt är det inte mycket som en minister kan göra eftersom linjen trafikeras av ett börsbolag. Även om staten är största ägare i Finnair.
En fungerande flygtrafik är direkt avgörande för att ett samhälle ska må bra och utvecklas. Inte minst är den viktig för näringslivet, men framförallt för turismen. Det ser vi till exempel på den gotländska turismen där flyget spelar en avgörande roll för en lyckad turismsatsning.
Vi ser även behovet av en fungerande flygtrafik i en nyligen presenterad utredning gjord av åtta handelskamrar i Finland. Bland annat sade Österbottens handelskammares vd Paula Erkkilä, när utredningen presenterades, att bra flygförbindelser möjliggör Finlands existens på kartor över möjliga handelspartners och investeringsdestinationer.
Utredningen visar också att vart femte jobb i de berörda regionerna är beroende av fungerande flygförbindelser och att med en utvecklad flygtrafik skulle regionernas produktivitet öka med 35–55 procent.
I omgångar har det diskuterats om Åland själv skulle stå för att subventionera trafiken österut. En rimlig frågeställning, men det skulle vara dyrt för det åländska samhället. Bara till Åbo skulle LR behöva skjuta till en miljon euro per år för att säkra trafiken, sade landskapsregeringens upphandlare Anders Nilsson i gårdagens Ålandstidning.
Samtidigt haltar resonemanget då det även måste ligga i den finländska statens intresse att Åland har en fungerande trafik och när de samtidigt subventionerar trafik till andra orter ska inte ålänningarna själva behöva stå för hela notan.
Fungerande flygförbindelser är av största vikt och Åland kan inte lita på att ett börsbolag som Finnair löser frågan åt oss. Här behövs större politiska påtryckningar på Helsingfors. Det borde finnas ett intresse och en förståelse. Inte minst på grund av det faktum att självaste Ålandsministern Anna-Kaisa Ikonen själv var tvungen att flyga via Arlanda för att komma till Åland. Något som inte kan förefalla rimligt – inte ens för en minister som sällan nyttjar flyget till Åland.
Daniel Dahlén