Ett tufft ekonomiskt läge gör att fler väljer matlådan framför en lunch ute på stan, men den som kan borde stötta våra lokala restauratörer som kämpar för att hålla sig flytande
<@Fotograf>Istock
Ett tufft ekonomiskt läge gör att fler väljer matlådan framför en lunch ute på stan, men den som kan borde stötta våra lokala restauratörer som kämpar för att hålla sig flytande
Foto: Istock
Foto:

Bild

Länge leve lunchen på stan

Lunchpriser » Att många ålänningar väljer matlåda framför lunch på stan är inget konstigt. Att restauranger drar in på sina lunchutbud är däremot olyckligt och kan i värsta fall få kringeffekter.

Två restauranger i stan har nyligen valt att dra in på sina luncher till följd av färre kunder som äter lunch ute. Park restaurang & bar har pausat sin drop in-lunch tills vidare och Sjöfolk har slutat servera lunch på måndagar och tisdagar.

Att många som jobbar i och runt Mariehamn väljer att ta med matlåda till jobbet är ingen konstighet. Det sparar pengar och är i många fall ett hälsosammare val än att äta ute. När det genomsnittliga priset på lunch i staden ligger på 14 euro är det fullt förståeligt att gårdagskvällens middagsrester blir det enkla valet när det väl är dags för lunch på jobbet.

Många minns säkert när man kunde få en lunch i Mariehamn för 10 euro, ibland inkluderat salladsbuffé och kaffe, men det är andra tider nu.

Lika naturligt som det är att folk väljer matlåda framför lunch på stan, är det att restaurangerna har satt upp sina priser. Ett fortsatt pressat ekonomiskt läge gör det varken enkelt för restaurangägare att locka kunder eller för ålänningar att äta lunch ute flera gånger i veckan.

I värsta fall kan situationen utvecklas till en negativ spiral där allt fler av stadens restauranger väljer att dra in på sina utbud. Det kan få negativa konsekvenser på lång sikt, inte bara för lokalbefolkningen och restauratörerna, utan även för Ålands dragningskraft som turistmål. Ett mindre attraktivt Mariehamn för alla, helt enkelt.

I tuffa tider gäller det att tänka om och tänka nytt. Om alternativet är att allt fler restauranger begränsar sina utbud måste det finnas en annan väg. I onsdagens Ålandstidning gavs det flera bra förslag av folk på stan som kan hålla nere priserna samt locka fler till att äta lunch ute.

Ett av dem var att servera mindre portioner till ett lägre pris, något som även skulle minska restaurangernas matsvinn. Ett annat var att kaffe fortsättningsvis ska ingå. Ett tredje var att inte krångla till det utan att gå tillbaka till enklare mat i form av husmanskost. Här får vi hoppas att stadens restauranger tar till sig tipsen och spånar vidare på alternativ som inte innebär lunchstängt.

Det är också upp till var och en att bidra. Kan du gå ut och äta lunch två gånger i veckan, eller en gång? Gör det, och stötta våra lokala restauratörer som kämpar för att hålla sig flytande. Som ordförande för Ålands näringslivs turism- och restaurangutskott Ann-Louise Djupsund påpekar i onsdagens Ålandstidning har Åland ett fantastiskt utbud av restauranger med tanke på befolkningsunderlaget.

En blomstrande restaurangscen är något vi alla kan ta del av. För att den även i fortsättningen ska upprätthållas, och blomstra, kan vi alla dra vårt strå till stacken.

Tara Bamberg

tel: 26 026

Hittat fel i texten? Skriv till oss