Det är lätt att bli dyster när man ser tillbaka på året som gick. Krig, auktoritärt styre och människor som far illa präglar nyhetsflödet.
Bilden är dock förenklad – för det är mycket som blir bättre. Därför ska denna ledare på årets näst sista dag i stället ta upp saker som blivit bättre. Saker som inger hopp och som vi ska ta till oss när vi nu går in i 2024.
För att ta en närmare titt på detta dyker vi ner bland annat i FN:s utvecklingsprogram, UNDP:s bok ”Blir världen bättre?”. Här är några saker som tas upp i boken:
• Många lever fortfarande i fattigdom, men på bara de senaste 20 åren har 25 länder halverat sitt fattigdomsindex. Det visar att det går att ändra på saker i snabb takt.
• Barndödligheten fortsätter minska. Några av de fattigaste länderna i världen har gjort enastående framsteg. De senaste 30 åren har barndödligheten minskat men 59 procent på global nivå.
• Närmare 90 procent av dagens barn går i grundskola och läskunnigheten är högre än någonsin. Det skapar en grund för ytterligare minskning av fattigdom och ger barnen, men också övriga världen, en enorm möjlighet till fortsatt utveckling och innovationer.
• Den tekniska revolutionen går allt snabbare. Hela utvecklingen gör att vi revolutionerat arbetet för en hållbar utveckling. Men även tillgången på el har en avgörande roll för vår framtid och möjligheter att fortsätta den tekniska revolutionen. I dag har 91 procent av världens befolkning tillgång till el jämfört med 73 procent 1998.
Fortsätter vi sedan vår resa bland de positiva nyheterna och ser närmare på nyhetsflödet kan vi notera följande positiva nyheter under året:
• Världshälsoorganisationen (WHO) har i år rekommenderat ett billigt malariavaccin som kan produceras i stor skala, enligt BBC. Det har tagit mer än ett sekel att utveckla ett effektivt vaccin mot malaria men nu är vi där.
• Enligt Unaids så finns det en tydlig väg mot att utrota Aids. Redan 2030 ska sjukdomen vara utrotad, men redan nu har ett flertal länder nått 95-95-95 målet som innebär att 95 procent av de smittade har kännedom om det, att 95 procent av dem får behandling för sjukdomen och 95 procent av dessa reagerar så pass bra att viruset hålls tillbaka.
• Avskogningen i den brasilianska delen av Amazonas har minskat med 40 procent mot föregående år, och vi är på väg att ge världens lungor en chans att återhämta sig.
• Flera nya mediciner mot övervikt är på gång. Novo Nordisk har utvecklat en medicin som leder till en viktminskning på 15 procent.
• Ozonskiktet är enligt FN på väg att återhämta sig och enligt American Meteorological Society är vi år 2040 tillbaka på 1980 års nivåer.
• Den globala ekonomin har tagit mycket stryk de senaste åren, men enligt Internationella valutafondens (IMF) årliga analys har den globala ekonomin visat motståndskraft och fortsätter att växa.
• På medicinområdet fortsätter vi hitta framgångar. I USA genomfördes en transplantation av ett helt öga i november. Vidare har den amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) godkänt ett läkemedel för behandling av Alzheimers sjukdom. Det är det första läkemedlet som uppvisar tydliga bevis för att bromsa en del av den försämring som den sjukdomsdrabbade uppvisar gällande det kognitiva.
Detta är givetvis bara ett axplock från allt positivt som hänt det gångna året.
Det är viktigt att vi fortsätter lägga fokus även på det positiva. Det skapar framtidstro och trygghet. Det skapar även resistens mot de politiska strömningar som vinner på att måla upp ett narrativ om att allt blir sämre. Saker blir bättre och det går bara snabbare och snabbare. Det tåls att tänkas på när vi nu välkomnar 2024. Gott nytt år!
Daniel Dahlén
daniel.dahlenalandstidningen.ax