Gator brukar ges namn som ska hålla under lång tid, och det ska finnas verkligt tunga motiveringar för att ändringar ska göras. Namnsättning i ett pågående skeende är inte lämpligt. Ryska konsulatet ligger på Norra Esplanadgatan i Mariehamn.
Foto: Daniel Eriksson
Foto:

Bild

Mariehamn ska inte ha en Ukrainagata

Staden tog rätt beslut. Att ändra existerande gatunamn är en olämplig åtgärd för att markera stöd till Ukraina och missnöje med Ryssland.

I flera städer i världen har frågan om namnbyte på gator och platser i anslutning till ryska ambassader aktualiserats.

I Vilnius, Riga, Oslo och Tirana har det fattats formella beslut om att ersätta nuvarande gatunamn med Ukrainarelaterade namn. Syftet är att hedra och visa solidaritet med Ukraina, som skäl har också angivits att det skulle reta och skämma ut Ryssland.
– Alla som skriver ett brev till ambassaden kommer att tvingas tänka på offren för den ryska aggressionen och de ukrainska hjältarna, skriver Vilnius borgmästare på Facebook.
I flera europeiska städer, som Helsingfors, behandlas förslag på nya gatunamn som kan associeras till invasionskriget, till exempel Zelenskyjavenyn eller Fria Ukrainas gata.
I Stockholm har den grönblå majoriteten i Stadshuset varit för ett namnbyte på en gata eller plats i närheten av den ryska ambassaden, men Stockholms stads namnberedning avråder från det.
– Man ska vara försiktig när man byter namn på gator. Det ska vara väldigt goda skäl för det, säger namnberedningens ordförande Olle Zetterberg till Ålandstidningen.

I Mariehamn sjösattes nyligen ett invånarinitiativ om namnbyte av Norra Esplanadgatan som går förbi ryska konsulatet. Gatan föreslogs få det nya namnet Ukrainagatan, för att visa sympati och understöd för det ukrainska folket.

Men stadsstyrelsen valde i torsdags att lämna initiativet utan åtgärder – ett klokt beslut. Intentionen bakom förslaget är god, men åtgärden är inte lämplig.

Det är sunt att reagera mot Rysslands invasionskrig i Ukraina och vilja manifestera mot det. Men man måste komma ihåg att det nuvarande skedet är föränderligt och obeständigt. Gatunamn brukar inte anknyta till pågående händelser, en tid behöver förflyta innan man ens överväger en ändring. Officiell namnsättning är trögrörlig och syftar till varaktighet.

I Mariehamns stads beredning av ärendet nämns att Norra Esplanadgatan är ett av de äldsta gatunamnen i staden. Det har sitt ursprung i stadsplanen från 1860 och det har tidigare ansetts minst lika värdefullt att bevara gamla gatunamn som att skydda kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.
Ett namnbyte medför en rad praktiska konsekvenser, det är en anledning till att det är ytterst sällsynt att det görs. Gamla kartor måste ersättas med nya, och under övergången får man räkna med en risk för otydlighet. Under en period kan olika uppsättningar av kartor skapa förvirring, inte minst i en turisttät stad som Mariehamn. Vid nödsituationer är det extra viktigt att blåljusmyndigheterna snabbt kan hitta rätt och agera effektivt, det får aldrig uppstå frågetecken kring adresser.
Namnbyte leder också till kostnader, till exempel i form av uppdatering av kartor, register, tryckt material och tillverkning av nya gatuskyltar.
Och vad händer om andra stora konflikter eller händelser sker i framtiden? Genom att frångå tidigare namnsättningsprinciper måste man vara beredd på att diskussionen återkommer. Då kan man få byta namn ofta.

Det är viktigt att visa enighet för Ukrainas frihet och manifestera mot Rysslands beteende. På Åland har det hittills gjorts genom demonstrationer, flaggningar, att lysa upp lagtinget i blå och gul belysning, insamlingar och flyktinghjälp.

Fler initiativ om ändringar av befintliga gator eller platser i landskapet kan vara att vänta, man borde i sådana fall följa stadens bedömning.
Fokus nu måste vara att göra insatser för att stärka arbetet med att ta emot fler flyktingar, hjälpa de ukrainare som har kommit hit och stötta förvaltningarna som berörs.

Linda Blix

tel: 26 637

Hittat fel i texten? Skriv till oss