Fokusera framåt, för cancerpatienternas skull.
<@Fotograf>iStock
Fokusera framåt, för cancerpatienternas skull.
Foto: iStock
Foto:

Bild

Överge inte cancerpatienterna – samarbeta i stället

CANCERVÅRD ›› När Ålands flygförbindelse till Åbo läggs ner riskerar cancerpatienter att drabbas hårt. Nu krävs det att alla, från politiker till organisationer, slår sina kloka huvuden ihop för att hitta en hållbar lösning.

När man just genomgått en strålningsbehandling mot cancer, och biverkningar som trötthet och illamående slår till, finns det inte mycket som kan lindra besvären. Men något som faktiskt kan underlätta är möjligheten att flyga hem direkt efter behandlingen. Det må verka som en liten detalj, men för den som har genomlevt en cancerbehandling är det en ovärderlig livlina.

Det har varit verkligheten för Ålands cancerpatienter som behandlas i Åbo – åtminstone fram till nästa vecka den 25 oktober, när Åboflyget läggs ner. Reaktionerna på detta beslut är, minst sagt, kraftfulla. Och det är inte svårt att förstå varför.

Att Amapola slutar flyga mellan Mariehamn och Åbo motiveras med att linjen inte är lönsam. För de åländska cancerpatienter som hittills kunnat få behandling i Åbo och vara hemma igen samma dag, är det en tung smäll.

Trots att landskapsregeringen (LR) verkligen har försökt hitta en lösning, har man inte lyckats få till något hållbart innan årsskiftet. Den skyldige? Juridiken. Än en gång står byråkratin i vägen och sätter käppar i hjulet. Och det är inte första gången denna flyglinje har varit i blåsväder.

Så, vad gör vi nu? Man kan kasta sten på LR och skrika ”Skandal!” och ”Inkompetens!” i sociala medier. Eller så inser man att den här situationen inte är något som uppstått över en natt. Flygproblem till Åbo är inte nya, och det är varken Katrin Sjögrens eller Camilla Gunells fel att det nu kört fast. Om något, har LR faktiskt varit redo att skjuta till pengar för att lösa detta, men byråkratin säger nej. I stället för att leta syndabockar borde energin ägnas åt något som verkligen kan göra skillnad: samarbete.

Ett exempel på en konstruktiv röst i denna debatt är Ålands Cancerförening. Med ordförande Gun-Mari Lindholm i spetsen har man kommit med ett förslag som visar på både kreativitet och pragmatism. I stället för att kasta in handduken föreslår hon att cancerföreningen köper platser på flygen fram till årsskiftet, eftersom cirka sju till åtta patienter flyger dagligen. ”Kan inte vi från cancerföreningen då köpa stolar i planet?” frågar hon – ett förslag som speglar en vilja att agera, inte bara klaga.

Nu är inte rätt tid att bråka, utan att fokusera på det viktiga: cancerpatienterna. De behöver stöd, inte bara på ett moraliskt plan utan också praktiskt. De ska kunna få sin behandling utan att behöva oroa sig för hur de ska ta sig hem.

Lägg ner stridsyxorna och kavla upp ärmarna för att hitta långsiktiga lösningar. För det handlar inte om att vinna politiska poänger, utan om att säkerställa att de som behöver vård får den – snabbt, smidigt och utan onödig stress.

Linda Blix

tel: 26 637

Hittat fel i texten? Skriv till oss