I oroliga tider är starka allianser av yttersta vikt för ett litet land som Finland.
<@Fotograf>Istock
I oroliga tider är starka allianser av yttersta vikt för ett litet land som Finland.
Foto: Istock
Foto:

Bild

Ett samlat EU trots allt

EU » I en tid som präglas av konflikt och politisk polarisering är det lätt att känna hopplöshet. Då är det en trygghet att Åland är medlem av en union som i mångt och mycket står samlad.

Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 var ett uppvaknande för många i Europa. Vad som tidigare hade känts som en relativt stabil och trygg kontinent präglades plötsligt av ett stort krig. På Åland började vi dessutom känna en gnagande oro efter att det stora grannlandet i öst hade startat krig. Vad skulle hända med oss nu?
I kölvattnet av kriget i Ukraina har desinformation blivit ett välkänt fenomen. Rysslands påverkningskampanjer är ingen hemlighet för någon, och vi har lärt oss att vi inte ska vara naiva gentemot vårt grannland.

De senaste åren har dessutom präglats av stor politisk splittring på många platser i världen, inte minst i Europa. Högerpopulismen har varit på upptåg och fått mark, någon som har observerats i många länder där klyftan mellan befolkningarna har vuxit i takt med att det offentliga debattklimatet har blivit hårdare.

Mitt i all hopplöshet är det bra att bli påmind om att det finns ljusglimtar. En sådan är den starka konsensusen som råder mellan EU-länderna i majoriteten av besluten som fattas i unionen. I en undersökning från Europaportalen framkommer det att medlemsländerna röstar ja till nya lagar i hela 97 procent av fallen. Det är ett förbluffande högt tal, speciellt med tanke på all osämja som presenteras i media mellan länderna.

Finland ligger över snittet på 98,5 procent i undersökningen som sträcker sig från 2014 till 2023. Inte helt oväntat är det Ungern som röstat nej flest gånger under tidsperioden, 28 gånger i 734 omröstningar. Det är ändå ett lågt tal, måste sägas. Finland har röstat mot nya lagförslag sex gånger i samma tidsperiod.

Vad innebär då denna konsensus? Det viktigaste är att det råder stor enighet bland EU-länderna i de flesta frågor som röstas igenom. Det visar på ett starkt samarbete, god kommunikation och liknande prioriteringar och värderingar. När desinformation och politiska krafter försöker skapa ett narrativ som handlar om osämja inom EU är det tryggt att kunna se undersökningar som visar det motsatta svart på vitt. Det måste lyftas som en motpol till all desinformation som sprids.
I oroliga tider är starka allianser av yttersta vikt för ett litet land som Finland. Samarbetet inom ett starkt EU är en trygghetsgaranti. Det måste vi komma ihåg när opålitliga källor försöker få oss att tro något annat.

Tara Bamberg

tel: 26 026

Hittat fel i texten? Skriv till oss