Tomten kommer inte till alla arbetsplatser i år.
Tomten kommer inte till alla arbetsplatser i år.
Foto: iStock
Foto:

Bild

Ta inte bort julfesten när det lackar mot kristider

Julfirandet är viktigt på många arbetsplatser och arbetsgivaren ska tänka ett varv till innan man ställer in julfesten.

Inflation, höga räntor, nedåtgående kurvor och en värld som står i brand. I tider av kris är det lockande att dra in på nöjesutgifterna först. Tuffa besparingskrav gör att julfirandet på flera arbetsplatser blir ynkliga tillställningar i år – om de ens äger rum. Plötsligt känns det inte lika självklart att satsa på julbord och julklappar till sina anställda.

En del arbetsgivare hävdar att det skapar krismedvetenhet. Genom att dra in förmåner får man de anställda att inse allvaret och att ekonomiskt tänkande måste genomsyra alla situationer.
Självklart kan det finnas begränsningar, men att snåla med klappar och mat under bistra tider är ingen klok strategi.

Många betraktar julfesten som en belöning för det gångna året, och det är ett sätt att visa omtanke om sina anställda. Naturligtvis bör medarbetarna känna sig sedda och bekräftade året runt. Men en uppskattande gest utöver den mer vardagliga kontakten har också stor betydelse.

Varje individ växer av uppskattning. Det ökar inte bara motivationen, välmåendet och effektiviteten, man kommer även vilja att det går bra för företaget. Att ge beröm kostar så lite i jämförelse med de fördelar det ger.

Att äta julbord, dela ut julklappar, sjunga om tomtegubbar och träffa kollegorna utanför jobbubblan är viktigare än vad man kanske tror. Det ger möjlighet att umgås och ha kul. Särskilt i svåra tider är det viktigt att lätta på ventilen och kunna skratta för att orka jobba lite till. Motivationsforskningen stöder tanken att sociala aktiviteter på jobbet stärker känslan av tillhörighet och gemenskap, vilket främjar samarbetet. Firandet är en tradition som fyller psykologiska behov.

Särskilt i dagens samhälle med många ensamhushåll kan julfirande med kollegorna och julklapp från chefen betyda mycket. Alla har inte familj att fira med och det blir kanske inte så mycket firande hemma.

Om företaget inte är i så allvarlig kris att det är absolut nödvändigt att ställa in festen, är det bara dumsnålt. Det sänder signalen att företaget mår dåligt och kan uppfattas som att skeppet är på väg att sjunka. Följden kan bli att kompetenta medarbetare söker sig bort.

Generellt bör man överväga om det är klokt att i osäkra tider dra ner på saker som friskvård, frukt och kaffe på arbetsplatsen. Det handlar om förhållandevis små summor, men det kan betyda mycket för de anställda.
Planera hellre om än att ställa in. Kanske finns det något annat som medarbetarna skulle må bra av att göra tillsammans? Det är också möjligt att dra ner på festnotan, till exempel genom att ha festen på kontoret i stället för ute på lokal.
Frågan om företaget har råd med en julfest borde i stället omformuleras till: har företaget råd att avstå från julfesten?

Linda Blix

tel: 26 637f

Hittat fel i texten? Skriv till oss