Foto:

Bild

Turism, javisst!

Det måste fortsätta satsas på turismen på Åland. En handlingsplan är en bra start, men det måste komma något konkret ur den också.

Turismen är livsviktig för det åländska samhället. Förutom det uppenbara i form av intäkter är bilden av Åland som turistmål en drivkraft att ständigt utveckla och förbättra utbudet av upplevelser som kultur, mat, aktiviteter och natur. Därför är det glädjande att det offentliga och det privata Åland går samman och fortsätter satsa på turismen.

Den nya handlingsplanen för hållbar turism under 2025 ska ge långsiktigt stöd till besöksnäringen fram till 2030. Samordningsgruppen som består av representanter från landskapsregeringen (LR), Ålands näringsliv, Visit Åland, Mariehamns stad, Högskolan på Åland och Åland Living har i uppgift att peka ut vad som är viktigt att fokusera på i den nya handlingsplanen. Näringsminister Jesper Josefsson (C) lovar en satsning på turismen i nästa års budget, i vilken handlingsplanen spelar en viktig roll.

Den åländska turismen är ett stort paraply som sträcker sig över flera branscher, många företag, och ännu fler anställda. Det är därför viktigt att samarbetet med att ta fram en plan görs i samråd med de stora aktörerna inom turism, som alla kan bidra med sin input och expertis. På det sättet kan man förhoppningsvis pinpointa vad man behöver fokusera på under det kommande året för att utveckla näringen på ett så effektivt och hållbart sätt som möjligt.

I arbetet med att ta fram åtgärder för handlingsplanen nämns den aktiva äldre befolkningen som en viktig kundgrupp under fokusområdet tillgänglighet. Ju enklare det blir att resa till Åland med båt och flyg, desto större möjlighet är det att locka detta segment av besökare. Här blir vi än en gång påminda om hur viktigt det är att säkerställa transport till Åland, vare sig det är med båt eller flyg.

I målet tillgänglighet ingår dessutom att besöksmål, naturleder och aktiviteter är anpassade till alla, något som kan bidra till att locka äldre inresande. Förutom en möjlig ökning i antalet turister har den äldre kundgruppen dessutom ofta möjlighet att resa när det inte är högsäsong och bör därför prioriteras under de kommande åren. Förutom lättillgängligare kommunikationer och aktiviteter är det dags att fundera på hur denna kundgrupp kan lockas till Åland.

En annan åtgärd som det jobbas med är att identifiera hur man kan göra det lättare att ordna stora evenemang. I sommar fick vi än en gång svart på vitt att det är de stora evenemangen som lockar massorna till Åland. Det måste i fortsättningen bli enklare att ordna denna typ av stora, internationella evenemang. Det är vitalt för att sätta Åland på kartan som en turistdestination att räkna med fram till 2030.

Det blir intressant att se vad handlingsgruppens konklusioner av arbetet med planen blir. På sikt kan detta även leda till ökad inflyttning vilket vi är i stort behov av. Man har identifierat viktiga områden att utveckla, nu gäller det att omvandla ord till handling.

Tara Bamberg

Hittat fel i texten? Skriv till oss