Stor frihet, bra lön och möjligheten till en internationell karriär är några av fördelarna med att välja en sjöfartsutbildning. På Sjöfartens kan man bekanta sig med branschen.
Stor frihet, bra lön och möjligheten till en internationell karriär är några av fördelarna med att välja en sjöfartsutbildning. På Sjöfartens kan man bekanta sig med branschen.
Foto:

Bild

Utmaning men inte omöjligt att locka unga till sjön

Sjöfartsbranschen behöver personal, men intresset för att arbeta till sjöss minskar. Den ekvationen måste lösas.

Sjöfartsutbildningen på Åland firade nyligen 170 år, och sjökaptensutbildningen fyllde 150. Och visst fanns det anledning att utbringa en skål. Sjömän som utbildats på Åland har i alla tider varit duktiga och eftertraktade på arbetsmarknaden.

Men intresset för en karriär till sjöss dalar. Sedan 2010 har antalet personer som studerar till sjökapten på Högskolan på Åland sjunkit med cirka 60 procent, enligt de senaste siffrorna från Ålands statistik- och utredningsbyrå. Andelen personer på programmet för maskinteknik har också minskat, medan de som studerar elektroteknik ligger på ungefär samma nivå.

Att allt färre söker till sjöfartsutbildningarna är inte unikt för Åland, de svenska högskoleutbildningarna har följt samma dalande trend, även om sjökaptensutbildningen på Chalmers tekniska högskola i Göteborg i år visar på ett trendbrott.

Samtidigt skriker branschen – även globalt – efter personal, särskilt på maskinsidan. På sikt är det här givetvis inte en ekvation som går ihop.

Varför ungdomar inte väljer ett liv till sjöss kan man bara spekulera i, för det finns mycket som borde locka. Utsikterna för ett jobb både i dag och i framtiden är ytterst goda, lönen är bra och man kan arbeta internationellt. Visserligen är det intensivt när man är på jobb, men man får i gengäld långa ledigheter.

Å andra sidan måste man vara beredd på att försaka en stor del av livet hemma. I takt med att man stadgar sig, och kanske skaffar barn, kan det bli utmanande att kombinera familjelivet med ett arbete till sjöss.

Det här är sannolikt en tungt bidragande orsak till att många sjömän går i land efter ett tag. Och inte sällan finns bra jobb att få eftersom sjöfartsutbildningarna även förbereder för karriärer på landbacken. Arbetsfältet för en sjökapten eller ingenjör är väldig brett. Såväl rederikontor som andra företag och myndigheter är i behov av deras kompetens. Det är med andra ord direkt önskvärt att en del av de utexaminerade väljer att jobba i land.

Men syns du inte finns du inte, för att använda ett slitet uttryck. För att locka unga att välja sjön krävs synliggörande och marknadsföring. Delvis av själva utbildningarna, men även av branschen och enskilda företag. Historiskt har det varit en väldigt tuff arbetsmiljö och hård jargong till sjöss, och den stämpeln är inte helt lätt att tvätta bort. Därför är det viktigt att branschen även utåt visar att man jobbar hårt med säkerhets- och jämställdhetsfrågor, till exempel. Dagens unga ställer helt andra krav på sina arbetsgivare än för bara ett par decennier sedan.

Just nu har man från svenskt håll stora kampanjer på gång i bland annat sociala medier för att locka unga till sjöfarten. Det är bra. Det gäller att synas där unga finns och tala till dem på ett sätt som gör att de blir nyfikna. Sjömanslivet är en speciell livsstil som inte passar alla, men för många är det perfekt.

Åland som studieort har måhända en liten uppförsbacke i konkurrensen med större och mer livade studiestäder som Göteborg, Åbo och Kalmar. Samtidigt finns det också fördelar med att studera på en mindre ort och skola – i synnerhet när man har ett internationellt sjöfartskluster av flera intressanta arbetsgivare utanför dörren.

Sandra Widing

tel: 26697

Hittat fel i texten? Skriv till oss