EU-valet är över och nu ska medarbetare rekryteras. Till SFP_s kansli är rekryteringen i full gång men däremot verkar det som de åländska och finländska socialdemokraterna återigen inte är överens om vad deras samarbete ska resultera i.
EU-valet är över och nu ska medarbetare rekryteras. Till SFP:s kansli är rekryteringen i full gång men däremot verkar det som de åländska och finländska socialdemokraterna återigen inte är överens om vad deras samarbete ska resultera i.
Foto:

Bild

Vad är ett socialdemokratiskt löfte värt?

Att lova runt men hålla tunt. Det är vad man kan säga om den socialdemokratiska löfteskarusellen kring möjligheterna för en åländsk medarbetare i EU-parlamentet.

Innan Åland fått sin rättmätiga EU-parlamentsplats är det viktigt att vi har en så bra position som bara möjligt i Bryssel. Antalet ålänningar på strategiskt viktiga platser är således viktigt.

Oavsett parti eller land är det viktigt att det finns åländsk sakkunskap på plats som kan agera såväl dörröppnare som sakkunnig.

Detta har gjort att det inför EU-valen är viktigt för de åländska partierna att visa upp ett samarbete med finländska partier som garanterar åländsk representation. Däremot är det tydligt att uttalade löften väger tunt hos vissa partier när valet väl är avklarat.

Svenska folkpartiet (SFP) och deras åländska samarbetspartners har förstått vikten av att sätta saker i pränt. Därför är det sedan länge väletablerat att det ska finnas en åländsk medarbetare på SFP:s EU-parlamentarikers kansli i Bryssel. Ett väldigt lyckat drag som i väntan på den åländska parlamentsplatsen varit och är givande för alla inblandade.

Det som inte har varit lyckat är de finländska socialdemokraternas (SDP) samarbete med de åländska socialdemokraterna. Ett samarbete där de åländska socialdemokraterna utlovats samma lösning, eller i alla fall är det så man kommunicerat, men där det är uppenbarat att SDP inte alls är särdeles intresserat av ett samarbete som medför att Åland skulle ha en medarbetarplats vigd åt sig.

Detta är ingen nya företeelse. I EU-val efter EU-val har de åländska socialdemokraterna gått in valrörelsen med en tydlig bild av att Åland ska få sin representation även hos de finländska socialdemokraterna. Förvisso har de åländska socialdemokraterna fått en person som ska bevaka åländska frågor via parlamentet, som vid förra mandatperioden. Men i ärlighetens namn är det nog inte många på Åland som varken sett av eller hört av Marina Lampinen från Kuopio, som utsågs till att bevaka Ålands sak vid förra mandatperioden.

Efter SDP:s insändare i fredagens Ålandstidning är det tydligt att man inte heller denna gång har för avsikt att anställa en åländsk medarbetare. Kontentan blir därför klar och tydlig; vill man ha en åländsk medarbetare på plats i Bryssel är en röst på socialdemokraterna inte någon garanti för åländsk representation. Snarare är det rätt säkert att så inte blir fallet. I alla fall har man mycket att bevisa innan någon annan slutsats kan dras.

Ser vi vidare på andra samarbeten över Skiftet ser vi att även Hållbart initiativ, genom sitt samarbete med De gröna, har en överenskommelse kring en åländsk medarbetare. Om så blir fallet återstår att se, men om HI lite ser vad som hänt de åländska socialdemokraterna kan det vara på sin plats att bevaka frågan noga nu när tjänster ska tillsättas.

Slutligen kan vi intresserat konstatera att Åland under den senaste mandatperioden förvisso haft en åländsk representant vid SFP:s kansli. Samtidigt har Åland haft två medarbetare vid två svenska partiers kanslier; Kristdemokraterna samt Moderaterna. Det är en intressant iakttagelse som vi kanske kan lära oss en del av och kanske säger det även en hel del om hur man ser på Åland hos olika partier på respektive sida om havet. Kanske skulle det vara viktigt att stärka samarbetet västerut för de åländska partierna? För där finns det uppenbart ett intresse från flera håll.

Daniel Dahlén

Hittat fel i texten? Skriv till oss