När kommissionär Virginijus Sinkevicius idag anländer till Åland som huvudtalare vid ReGeneration 2030-veckan är det första gången en kommissionär tackat ja till en inbjudan till Åland. Sinkevicius besök på Åland ger Åland stora förutsättningar att lyfta de åländska frågorna på kommissionens bord. För även om han har specialansvar för frågor som hållbarhet och fiske så är han även en representant för hela kommissionen.
Den litauiske EU-kommissionären Virginijus Sinkevicius har varit kommissionär sedan 2019 men har innan dess hunnit med att vara såväl företagsledare som minister i Litauen. Förståelsen för komplexiteten i internationella relationer likväl behovet av innovation över gränserna finns således hos Sinkevicius . Att Åland såldes får besök av Sinkevicius ger oss utmärkta möjligheter till att diskutera de utmaningar som Åland står inför. Såväl när det gäller effekterna av pandemin, men även de utmaningar som Åland har i relationen med EU. Ett EU som för många ålänningar känns som avlägset, men ett EU som varje dag påverkar våra liv genom allt från regleringar till den fria rörligheten.
Kommissionär Virginijus Sinkevicius, Åland är en framgångsrik ö-nation som under det senaste året lidit stor skada av pandemins stängda gränser. Som en gränsregion är vi av största behov av den fria rörligheten. När enskilda nationer stänger sina gränser är det förödande för ett samhälle som Åland. Därför är det viktigt att EU och kommissionen gör allt i sin makt för att gränser inte återigen stängs utan att hela EU tillsammans arbetar för att bekämpa pandemin och att liknande situationer med stängda gränser inte återuppstår. Tillsammans är vi starka, men ensamma är vi svaga.
En annan viktig fråga vi önskar belysa är det demokratiska underskott EU-inträdet medförde för Ålands del. Det åländska folket saknar representation i EU-parlamentet, men har givit lagstiftningsbehörighet till EU. Det är inte en hållbar situation och ansvaret kan inte enbart läggas på de nationella parlamenten att lösa frågan. Om EU vill bli ett EU för alla måste de europeiska minoriteternas roll i EU stärkas. Åland har rätt till en plats i EU-parlamentet och har rätt till att få sin röst hörd. EU får inte bli ett samarbete för nationalstater där minoriteter glöms bort. För EU har alldeles för länge negligerat de europeiska minoriteternas rätt till att få sin röst hörd. Vi må vara få till antalet, men våra rättigheter är lika viktiga som de rättigheter som åtnjuts av den som till exempel bor i en huvudstadsregion.
Vidare är det viktigt att lyfta fram att EU, av många, upplevs som byråkratiskt och som en institution som petar i den vanliga människans vardag. Ett lysande exempel på Åland är fiskerifrågor, men även sjöfågeljakten. Frågor där EU, utan förståelse för tradition och människans närhet till naturen, vid lagstiftning applicerat en storstadsmänniskas syn på natur och det lilla samhällets vardag. Det är inte hållbart och ska vi klara de miljö- och klimatutmaningar vi står inför finns mycket att hämta från de människor som levt nära naturen i århundraden. Där nedärvd tradition ger kunskap om behovet för människan och natur att leva i samförstånd. Det finns mycket att lära av den kunskapen – så ta möjligheten och lärdom från de EU-medborgare som finns bortom Bryssels gråa korridorer. Då bygger vi tillsammans ett morgondagens EU som det finns en bredare acceptans för och där framtidstro råder.
Med dessa ord önskar vi dig, kommissionär Virginijus Sinkevicius, varmt välkommen till Åland och vi hoppas du får givande dagar på fredens öar.