Polisen misstänker ett taxiföretag för grovt bedrägeri mot KST.
<@Fotograf>iStock
Polisen misstänker ett taxiföretag för grovt bedrägeri mot KST.
Foto: iStock
Foto:

Bild

Vilket fusk pågår i tysthet?

VÄLFÄRDSBROTT Taxibolagets misstänka bedrägerier inom färdtjänsten är en påminnelse om välfärdens sårbarhet. Hur säker är den om sådana här fall kan pågå utan att bli upptäckta i tid?

Ett taxiföretag i Godby är misstänkt för grovt bedrägeri mot Kommunernas socialtjänst (KST). Brottsmisstankarna gäller felaktig debitering för färdtjänstuppdrag där resor har fakturerats utan att de faktiskt utförts, och där färdtjänstkort använts trots att kunderna inte gjort resorna. Att profitera på andras svårigheter är magstarkt, men det mest chockerande är att körningar även ska ha redovisats för avlidna personer, enligt uppgifter till Nya Åland.

”Vi vet att det är ett omfattande bedrägeri och vi misstänker höga summor”, säger kommissarie Tommy Thörnroos till Ålandstidningen.

Fallet visar på brister i övervakning och säkerhet, och frågan som väcks är: hur många liknande fall pågår utan att vi vet om det?

Bedrägerier som detta orsakar inte bara ekonomisk skada utan riskerar att urholka förtroendet för hela systemet, som bygger på att skattebetalarnas pengar används korrekt för att hjälpa de som verkligen behöver det.

Det är dock viktigt att lyfta fram att KST trots allt själva upptäckte bedrägeriet och agerade genom att göra en polisanmälan. Men hur kan man säkerställa att systemen är vaksamma framöver, och att det inte enbart är slumpen som gör att brott upptäcks?

Att välfärden dräneras när offentliga medel och skattepengar hamnar i fel händer är ett välkänt problem. Även om det är svårt att fastställa de exakta summorna som försvinner, råder det ingen tvekan om att det handlar om betydande belopp.

För att motverka detta är det avgörande att myndigheternas kontrollfunktioner stärks. Regelbundna och grundliga granskningar av företag som hanterar känsliga uppdrag är nödvändiga för att säkerställa att resurserna verkligen används för sitt avsedda ändamål. Varje euro som missbrukas innebär att medel tas från dem som verkligen behöver dem, och det är ofta de mest utsatta i samhället som drabbas hårdast.

Det väcker också frågan om hur vi ska säkerställa välfärdens långsiktiga hållbarhet i en tid av ökande vårdbehov och ett åldrande samhälle. Förutom att hantera de akuta problemen med bedrägerier och missbruk måste man också tänka framåt och bygga mer robusta system som klarar av framtidens utmaningar.

Arbetet mot välfärdsbrott behöver vässas. Det krävs både politisk vilja och tekniska lösningar för att garantera att våra välfärdssystem kan stå emot både ekonomiska och etiska risker.

Linda Blix

tel: 26 67

Hittat fel i texten? Skriv till oss