Dan Andersson i Sviby är en av många som har Golf som hobbybil och han har hållit på i snart ett kvartssekel.
– Det var egentligen Conny Latvala som fick in mig på det här spåret. När vi pratade bilar sa jag att en Golf av första generationen kunde vara kul. Efter ett tag hade han hittat en 76:a. Jag köpte den i paket med en rostig Jetta med GTI-motor.
Under årens lopp har Dan fixat upp bilen en hel del.
– Det var dåligt tyg i originalklädseln, så nu har jag en skinninredning från en Golf cabriolet, den är faktiskt omfärgad från vit till svart. Sedan har jag bytt baklucka. Man hade tydligen backat i en stolpe någon gång. Det finns lite spår av det kvar i plåten vid bakljuset.
Vad är det som lockar med tidiga Golf?
– Jag tycker att karossen är snygg och så är det lätt att byta delar från andra VW och från nyare Golf. Tyvärr skrotades många tidiga Golf i onödan på Åland. Folk ville bara bli av med dem och körde dem till skroten. Om de blivit sparade skulle det funnits mycket mera underlag för hobbyn. Nu börjar det bli svårt att hitta delar, i synnerhet plåtdelar.
Modifierad teknik
Många uppskattar den rena looken och vid årets åländska VW-träff BugNic fick Dans Golf specialpriset med anledning av 50-årsjubileet.
Vad har du gjort med din bil?
– Motorn är bytt till en GTI-motor och bromsskivorna fram är ventilerade. Sedan har jag satt i en femväxlad låda. Med fyrväxlat så varvar den 3.000 i 90 km/h och eftersom isoleringen är dålig stod jag inte ut på längre resor. Senast jag var till Bug Run så körde jag med hörselskydd.
Förutom den gröna så har Dan även en annan tidig Golf.
– Det är en 75:a, så kallad swallow-tail, eftersom plåten under nummerskylten har två sneda pressningar, en detalj som försvann till 1976. Bilen är inte körbar och det saknas bland annat inredning.
Snabb och praktisk
Den silverfärgade Golf 2:an från 1990 är en äkta GTI med 16-ventilsmotor som Dan köpte när han bodde i Södertälje för snart 20 år sedan.
– Vi behövde en andrabil och jag hittade den på Blocket. Det var en Stockholmsbil, men den var i bra skick och i lämplig prisklass. Dessutom var det praktiskt med en femdörrarsbil.
På 1990-talet var de flesta GTI tredörrarsversioner, både hos VW och de flesta konkurrenter. Numera tillverkas det knappt några tredörrarsbilar i kompaktklassen. Hos Golfen försvann den 2019 med introduktionen av generation 8.
I Dans Golf-ägande ryms också en GTI av fjärde upplagan som han hade några år.
– Det var en 1,8 turbo som var trimmad till cirka 300 hästar, den gick bra men var lite svår att ha som bruksbil.
Försiktigt använd pickup
Längst in i Dan Andersson garage står det ännu en Folkvagn, men av ovanligare slag. Det är en Transporter pickup med dubbelhytt från 1979, en modell som börjar vara eftertraktad i dag. De flesta gick som firmabilar och blev utslitna. Dans bil har bara haft lätta laster eftersom flaket är helt.
– Den har från början varit på landskapets skogsbruksbyrå och kördes bara 70.000 kilometer där. Men det syns på utsidan att den har blivit ordentligt brukad på grus och skogsvägar.
Han förklarar att det var Conny Latvala som fick honom intresserad av den också.
– Conny hade köpt en folkabuss och sa att det finns en till. Tyvärr blir det att köra för lite med bilarna. Transportern har inte varit ut på flera år nu. Den gröna tog jag ut i augusti inför VW-träffen. GTI:n är sänkt och har andra fälgar samt ett rostfritt avgassystem. I övrigt är den nära original och jag funderar på att veteranbesiktiga den.