– Det är så lite båtar, det är superfint den här årstiden, säger Leif Höglund.
Djurlivet har kommit i gång och solen har börjat skina. Men vattnet är så kallt att man enligt Leif Höglund kanske bara klarar att simma cirka 20 meter med flytväst.
– Personligen gillar jag att använda torrdräkt. Den förlänger tiden jag kan vara i vattnet, om jag hamnar där. Men de flesta har ingen torrdräkt. Då är ett alternativ att titta på rutten i stället, säger han.
Om man tänker sig att det går att simma 20 meter, och att man sedan bottnar och kan gå några meter, kan man planera sin rutt så att den går mellan holmar som ligger cirka 50 meter ifrån varandra.
– Här i södra Mariehamn kommer man ganska långt om man paddlar på det sättet, säger Leif Höglund.
Förutom att vattnet är kallt kan havsbrisen på eftermiddagarna kännas av mer på våren.
– Det blåser upp mer eftersom det är stora temperaturskillnader på hav och på land. Det är inga konstigheter för ålänningarna, som är vana vid sjön. Men man är mer utsatt i en kajak.
”En falsk säkerhet”
Att ha tillräckligt med kläder – inklusive handskar – är så klart viktigt. Liksom en bra flytväst, ett vettigt kapell och en sjöduglig kajak, som är anpassad för havsmiljö. Solglasögon och solkräm behövs också i den starka vårsolen.
Om man hamnar i vattnet är det viktigt att ha med sig vattentätt packade ombyteskläder. Och en vattentätt packad telefon. Men liksom med kläderna ska man inte räkna med att ha någon hjälp av telefonen förrän man själv lyckats ta sig i land.
– Jag har gjort ett arbete om det, säger Leif Höglund.
Hans sammanställning visar att ytterst få personer lyckats slå larm själva efter en kajakolycka. Det är nästan alltid någon som står på land eller befinner sig i närheten till havs som larmar.
– I ett scenario i Sverige höll personen en vattentätt packad telefon i handen, men klarade inte av att använda den. Så mobilen är lite av en falsk säkerhet. Det är inte säkert att den hjälper.
Vattnets fotgängare
Det tar också lång tid innan hjälp som man tillkallat är på plats.
– Man behöver tänka att man ska kunna reda upp allt själv, säger Leif Höglund.
Bäst är i så fall en torrdräkt och att man kan ”rolla”, alltså vrida runt kajaken ett varv.
– Att rolla är ett roligt sätt att hantera kajaken. Nyckeln till rolig paddling är att kunna behärska den.
Att paddla i sällskap med andra ökar säkerheten, särskilt om man har övat räddning tillsammans.
– Det finns kurser där man får lära sig det. Alla räddningsmetoder är ganska simpla. De behöver vara så enkla att man klarar av dem under stress och till havs i full storm.
Andra tips är att ta hänsyn till häckande fåglar, för deras skull, och att se upp för för båtar, för sin egen skull.
– Fritidsbåtarna blir större och större och de går fortare. Vi i kajak är minst. Vi är vattnets fotgängare. Oavsett ”grön gubbe” måste vi titta noga, för det är vi som skadas.
Mat och dryck är både bra och trevligt att ha med sig.
– Det är lätt att bli uttorkad till havs, särskilt så här års när man har varma kläder.
Färden är målet
Vad gäller fina platser att paddla tipsar Leif Höglund om den östra skärgården, framför allt framåt sommaren.
– Passa på att besöka skärgårdskommunerna. Hela den östra skärgården är underskattad. Den är fantastiskt fin och det finns bra och mycket service.
Vill man ha det lite vildare är Geta och Saltvik ett tips.
– Men egentligen är det fint överallt. Man kan stanna var som helst och paddla iväg.
– Se till att inte paddla för långt och ha gott sällskap med. I en kajak är det färden som är målet. Det är inte särskilt kul att stupa i land när man kan paddla lite kortare och njuta hela vägen. Kom ihåg att det ska vara kul att paddla, säger Leif Höglund.