När Susanne Guildford slutade som verksamhetsledare på Ålands innebandyförbund tog Aarre Hietanen över.Under sin tid har han konstaterat att det är små detaljförändringar som på sikt förbättrar den åländska innebandyn.– Grundidén är att vi ska lyckas göra innebandyn mera attraktiv på Åland och för att lyckas med det krävs små steg men i rätt riktning.Att bygga upp en idrottsverksamhet är ganska synonymt med att bygga upp en stabil ekonomi. För att tala klarspråk:Det är mycket svårare att bygga upp en förmögenhet än att spendera en.Innebandyn är ett klockrent exempel. Sporten var länge ledande på Åland men totalkraschade vid millenieskiftet och sedan dess har man sakta men säkert försökt bygga upp en ny verksamhet på nya villkor.
Blickar alltid framåt
Aarre Hietanen kan inte uttala sig särskilt mycket om ”storhetstiden”, men även om han kunde skulle han knappast vilja göra det heller.– Jag tittar alltid framåt. Sådan har jag alltid varit. Det lönar sig sällan att titta bakåt allt för mycket, säger Aarre Hietanen, som ändå är nöjd med verksamhetens utveckling sedan han tog över.– Vi har lyckats öka antalet utövare och vi har fått mycket positiv feedback.Något som han däremot inte är sen med att poängtera är Mariehamns stads dyra hallhyror som tar död på så väl spontanidrott som idrottslig utveckling.– I och med att jag växt upp i Sverige och sysslat med innebandy sedan 70-talet har jag ju varit med om en hel del. Men jag har aldrig råkat ut för så här dyra hyror förut. Det är jättestor skillnad men det ser man ju också på användningen då svenska hallar är fullbokade från tidig morgon till sen kväll. Här står hallarna tomma flera timmar varje dag.Han har dessutom läst i Ålandstidningen att hyrorna skall höjas till 2014.– Det är inte rätt väg att gå. Jag tycker i stället man skulle försöka få in mera pengar genom att sänka avgifterna och på så sätt hyra ut flera tider.
Eftersöker rivalitet
Han lyfter fram många av verksamhetens små förändringar som han anser varit lyckade.En av dem är att man schemalagt matcher i de lokala serierna ute i Godbyhallen och Valbohallen.– Vi vill ju aktivera flera föreningar. Just nu är det bara Våsc och IF Fram som bedriver kontinuerlig juniorverksamhet men jag tror helt klart det finns förutsättningar även i exempelvis Lemland och Hammarland.Detta skulle resultera i flera aktiva men också en välbehövlig rivalitet.– Alla professionella lagsportare drömmer ju om att få spela derbyn just för rivaliteten. Jag tror intresset från de aktiva och också publiken skulle öka bara vi fick lite mera rivalitet och klubbtillhörlighet, säger Aarre Hietanen avslutningsvis.
Victor Sundqvist