Under onsdagens extrainsatta V75-omgång på Solvalla förra veckan hade Aktiebolaget trav och galopp (ATG) och Svensk Travsport (ST) sammankallat till presskonferens.Förutom att den ekonomiska halvårsrapporten presenterades så offentliggjordes nästa års V75-tävlingar, alltså vilka banor som får stå värd för vilka tävlingar. Ålandstravet har aldrig och kommer troligtvis aldrig att förekomma i dessa diskussioner, men hur ser framtiden egentligen ut för åländsk travsport? Kommer vi någonsin få bättre tävlingar än de eftermiddags- och kvällstrav, där V5-spelet omsätter mest, vi nu har på Norrböleovalen?– Det är ingen omöjlighet, men knappast till nästa år, säger Svensk Travsports Johan Lindberg, som förklarar att allting styrs av pengar.– För ATG handlar allting om att tjäna pengar. Man säljer ingenting där man inte på förhand vet att man kommer att gå med vinst.
Lunchtraven gick i stöpetNästa steg i trappstegsmodellen för Ålandstravet skulle vara att arrangera lunchtrav, där V4-spelet uteslutande är det som generarar mest pengar.Därefter följer V65, V64, V86 och slutligen V75.– Internt har vi sagt att vi vill ta nästa steg och arrangera just de lunchtrav du nämner, säger Ålandstravets Ulrika Björlin.– Vi hade långtgående diskussioner med ATG inför fjolårssäsongen om att arrangera lunchtrav, men på grund av förändringar i ATG:s och ST:s tävlingskalender så gick det slutligen i stöpet.Ålandstravet befinner sig inte bara geografiskt mellan Sverige och Finland utan också organisationsmässigt. Man lyder rakt under finska Suomen Hippos och behandlas därför av ATG precis som vilken utländsk bana som helst.– Jämför du exempelvis med gotländska Visbytravet så är den största skillnaden att de klassas som en svensk bana medan vi ses som en utländsk, säger Ulrika Björlin, som också poängterar att den åländska travsporten innehåller för få hästar.– Vårt dilemma gentemot de flesta andra banor är att vi har för få hästar på Åland. Så inför varje tävling är vi väldigt beroende av att hästar kommer utifrån. Vi kan förbereda oss för att arrangera egentligen vilka tävlingar som helst, men vi kan inte göra det utan tillräckligt underlag.
Visbytravet arrangerar V86Visbytravet har de senaste åren tilldelats allt större tävlingar och befinner sig just nu högt uppe på den trappstegsmodell som tidigare nämnts. I juli arrangerade man exempelvis V86-tävlingar där prispengarna och kvaliteten på deltagande hästar är av en helt annan kaliber än den på Ålandstravet i dag.– Jag förstår att ni gärna jämför er med Visbytravet då det är en ö, men man kan inte bara stirra sig blind på det. Det är inte den perfekta jämförelsen. Som jag tidigare nämnde styrs allting av pengar. Ju mer som omsätts varje tävling desto större chans att få till bättre tävlingar. Och till skillnad från Visbytravet så kommer det mycket finska hästar till Ålandstravet, säger Johan Lindberg, som förtydligar vad han menar med det:– I Sverige har vi ingen egentlig koll på de hästarna. Och det hämmar spelomsättningen. Våra spelare tvingas delvis spela i blindo.
Ser positivt på fortsättningenGeneralsekreteraren har dock ett gott öga till den åländska travbanan och hoppas för allas skull att bättre tävlingar ändå är på kommande.– Det är en trevlig bana. Jag var där senast i juli och jag vet att det finns visioner, vilket är jätteroligt.– Fortsätter man visa framfötterna och utveckla sin verksamhet, så som man gjort i somras genom att inviga en ny läktarplats, då kommer man också att belönas.Ulrika Björlin är även hon positiv inför fortsättningen.– Vårt främsta mål just nu är att lyckas tv-sända alla våra tävlingar redan till nästa år. Lyckas vi med det kan vi ta nästa steg och då är det inte omöjligt att vi kan få hit lunchtrav.
Victor Sundqvist