I söndags höll Ålands golfklubb höstmöte på hotell Pommern i Mariehamn. På plats fanns ungefär ett 50-tal medlemmar.
På förslag av styrelsen tog mötet beslut om att höja medlems- och spelavgifterna för seniorer. I fjol kostade medlemsavgiften 315 euro och spelavgiften 340 euro, totalt 655 euro. Till 2024 blir medlemsavgiften 365 euro och spelavgiften 395 euro, totalt 760 euro. Med andra ord blir det en total ökning om 16 procent, alltså 105 euro.
– Genom detta räknar vi med att få in ytterligare 50.000 euro, noterar Jesper Eliasson.
– Pengarna kommer dessutom att gå rakt in i produkten. Meningen med dem är att förbättra våra fairways. Det är flera av våra medlemmar som har kommit med sådana önskemål och då är det här vår lösning.
Ålandstidningen har hört från några medlemmar som tycker att prishöjningen är för stor och som nu funderar på att sluta med sporten, alternativt byta klubb.
Har ni gjort någon riskanalys i samband med prishöjningarna?
– Nej, det kan jag inte säga. Och säkerligen finns det de som tycker att avgifterna är för höga. Men faktum är att vi är medlemsstyrda. Vi har gjort en bedömning och tagit fram ett förslag som medlemmarna nu röstat igenom. Alla som var på plats i söndags var helt eniga, säger Jesper Eliasson.
Vidare pratar golfbasen om det leveranslöfte man har gentemot Åland och näringslivet.
– Näringslivet backar upp oss och har gjort så sedan byggstarten 1983. Vårt löfte är att ha en kvalitativ anläggning som lockar folk till Åland. Då måste vi investera också, säger Jesper Eliasson.
Ser man till ÅGK:s investeringsplan för 2024 uppgår den i 495.000 euro. De tre största investeringarna upptar sammanlagt 460.000 euro. Mera om detta i faktarutan här intill.
Tappat greenfee-besökare
Under året har golfklubben tappat 15 procent av sina greenfee-gäster. Jesper Eliasson pratar om försäljningen av Rosella som den enskilt största anledningen.
– Svenskarna är vår i särklass största turistgrupp och kortrutten till Kapellskär var länge en etablerad och populär resväg. Så det är klart att vi ganska omgående förstod att det här skulle påverka oss. Till på det har vi ett allmänt kostnadstryck och en svag krona.
Enligt Jesper Eliasson har golfklubben dock lyckats minimera det ekonomiska tappet tack vare fjolårets prishöjningar gällande greenfeen.
– Så även om vi tappat 15 procent av antalet så ligger det ekonomiska tappet på ”bara” nio procent.
Greenfeeavgifterna är ÅGK:s största inkomstkälla och står för över 60 procent. Medlemsavgifterna utgör 25 procent medan reklam och sponsring står för åtta procent.
– Golfklubben har fortfarande en god ekonomi och kassaflödet är positivt, säger Jesper Eliasson.
– Vi ser dessutom ljust på framtiden. Så fort vi har en ny kortrutt på plats, eller på något annat sätt har fått en effektivare trafik till Sverige, så räknar vi med ett uppsving. Golfintresset är fortsättningsvis väldigt starkt i Sverige samtidigt som vi har en kvalitativ och konkurrenskraftig anläggning.
Avslutningsvis kan man notera att golfklubben fortsättningsvis har svårt att få in kvinnor i centralstyrelsen. Styrelsen för 2024 blir nämligen densamma som för 2023. Alltså: Jesper Eliasson (ordförande), Jan Lindgren, Klaus Pärnänen, Trygve Sundblom, Gustaf Eklund och Joakim Isaksson.
– Mitt önskemål till valberedningen var att de skulle hitta en eller två kvinnor till styrelsen. Och som jag har förstått det var man väldigt nära men tyvärr utan att lyckas. Det är olyckligt. Men vi ger inte upp, säger Jesper Eliasson och avslutar:
– Däremot har vi ju en hel del kvinnor i våra kommittéer, ungefär 25 procent vilket också motsvarar medlemsantalet. Och ser man till valberedningen så är den helt jämställd, två kvinnor och två män.