Det går att återvinna det mesta.
Nu tar miljöservicebolaget Mise ytterligare ett steg i sin satsning på att minska sopberget genom att samarbeta mer Ålands idrott om återvinning av gamla idrottsredskap, utrustningar och viss mån idrottskläder.
Mise och Ålands idrott gör därmed slag i saken och startar upp en så kallad ”Idrottsbank” som ska bli till gagn för idrottssugna ålänningar.
– Vårt mål är att minska avfallsmängden och samtidigt kunna ge fler möjlighet att idrotta, säger Lena Eriksson som är utbildningsansvarig på idrottsförbundet.
Därför kan man från och med måndag lämna den idrottsutrustning man inte längre använder till de mobila återvinningscentralerna – de så kallade Mise-bilarna som rullar runt i de kommuner som är med i Mise-samarbetet.
– Men vill man lämna sina idrottsprylar så får man komma från vilken kommun som helst. Det ska vara enkelt med insamlingen, säger Mises verksamhetsledare Sofie Dahlsten som gärna ser mellan fingrarna när det gäller insamling av idrottsutrustning från icke-anslutna Mise-kommuner.
Lånar ut på obestämd tid
Åland idrott får som uppgift att administrera utlåningen av de prylar som kommer in via Mise-insamlingen. I några fall kan även de åländska föreningarna komma att kunna sköta utlåningen på egen hand.
– I vissa fall kan föreningarna själva ta ha hand om de prylar som kommer in, säger Lena Eriksson.
Det kan betyda att slalomklubben ser till att utförsskidorna får nytt liv och hockeyklubben ser till att hjälmarna kommer på rätt huvud.
Idén om en idrottsbank där man kan låna sportutrustning är ingen nytt. Ålands idrott har redan i dag en viss utlåning av idrottsmaterial – dock mest litteratur och mätutrustning.
Vad som saknas är dock rena idrottsprylar som klubbor, skydd och specialutrustningar som krävs i vissa sporter – och som kan vara dyra att köpa nytt.
– Alla ska få låna och man får låna det så länge man använder det. Och det är gratis, säger Lena Eriksson.
Råkar man ha sönder sin lånade utrustning är det ingen fara enligt Lena Eriksson.
– Vi brukar säga att om något går sönder så har det används – och det är ju det som det är till för, säger hon med ett skratt.
”Tar emot allt”
Mise-bilarna tar emot idrottsprylar och specialdräkter för till exempel karate och balett.
Vanliga träningskläder kanske inte gör sig besvär – men skolidrottskläder som gympaskor och träningskläder för barn tas gärna emot.
Kan man lämna in gamla puckar?
– Ja, säger Lena Eriksson och Sofie Dahlsten.
Judodräkt storlek 134?
– Jadå!
Innebandyklubbor?
– Javisst!
Grodfötter?
– Yes!
En Cricket-boll?
– Nja, det kanske ska vara lite mer etablerade idrotter, säger Lena Eriksson med ett skratt.
– Vi brukar säga att vi tar emot allt – sedan sorterar vi, säger Sofie Dahlsten.
Den första återvinningsbilen börjar rulla redan på måndag. Turlista finns på återvinningsbolagets hemsida.
Thomas Jonsson