Vasaloppet drabbas hårt om nya köldgränser blir aktuella för långlopp nästa år. Gränsen sänks från minus 25 grader till minus 16 grader.
-Ska de hålla stenhårt på gränserna får de problem, säger Lars Janlöv, Ålands mest rutinerade Vasaloppsåkare.
SKIDOR Det internationella skidförbundets medicinska kommitté vill sänka köldgränserna för skidtävlingar. I långlopp över 30 kilometer föreslås gränsen bli minus 16 grader istället för minus 25 som i dag. För kortare lopp, förutom sprintlopp, föreslås gränsen bli sänkt från minus 20 grader till minus 18 grader och för barntävlingar till 12 minusgrader.
Vasaloppsgeneralen Rolf Hammar rasar över förslaget i norska Aftenposten.
-Att avlysa ett lopp för att det är 16 minusgrader vid starten blir stora problem för oss. Det är svårt att få iväg 15.000 personer när de väl är där, säger han.
Betydligt kallare
Vasaloppsstaren i Sälen är känd för att vara ett riktigt köldhål där det ofta brukar vara temperaturer både ned mot och över den nya köldgränsen.
Ålänningen Lars Janlöv har 32 Vasalopp bakom sig.
- Vad jag kommer i håg är den officiella gränsen 17 grader. Men det har varit betydligt kallare än så vid ett par tillfällen, säger han.
Av de lopp han deltagit i bedömer han att fyra-fem lopp startat i riktigt kalla temperaturer.
-Ska de hålla stenhårt på gränserna får de problem, säger Lars Janlöv.
Köldskador och astma
Lars Janlöv har tidigare även simmat den klassiska Vansbrosimningen. Där har arrangörerna en köldgräns på 16 plusgrader.
-Jag är helt övertygad om att det varit kallare än så. Men det har nog inte arrangörerna kunnat erkänna, säger Lars Janlöv.
Anledningen till de nya gränserna, förutom faran för köldskador, är att flera utövare har genom åren dragit på sig problem med astma efter att ha tävlat i för stark kyla.
- Det är var och en att göra vad man vill när man ställer upp, säger Lars Janlöv.
Till Vasaloppet och Öppet spår i mars nästa år är hittills 65 ålänningar anmälda.
Thomas Jonsson