Ålands idrotts nya idrottskonsulent fick enligt egen utsago en perfekt start i livet då han slog upp ögonen på en gård i det lilla samhället Simlinge utanför Trelleborg i Skåne i Sverige för drygt 32 år sedan.
– Att växa upp på ett sådant ställe gav mig fantastiska möjligheter till lek och rörelse tidigt i livet. Det var nog där som intresset för att idrotta började, säger Olof Hansson som sedan en månad tillbaka är en av två idrottskonsulenter på det åländska förbundet.
Olof Hansson kommer närmast från en tjänst som idrottskonsulent på RF-SISU Gävleborg. Detta efter att ha läst idrottsvetenskap på högskolan i Gävle och blivit kvar i staden.
– Det var en riktigt bred utbildning och jag fick direkt en fantastisk möjlighet att jobba på ett idrottsförbund, säger Olof Hansson som stannade i sex år på förbundet innan han hamnade på Åland.
Men allt började som sagt i Skåne.
– För min del var det främst fotboll och ishockeyn som gällde i unga år, säger Olof Hansson och förklarar att valet senare föll på en fortsättning inom ishockeyn.
– Jag var nog helt okej i hockey men jag tog aldrig steget att spela på någon högre seniornivå, säger han med ett leende.
Bollsporterna dominerade dock inte helt.
– På fritiden blev det en del motocross då jag hade en egen bana hemma, inflikar skåningen.
Tog chansen
Efter den tre år långa utbildningen utbildningen blev han kvar i Gävle. Och jobbet som idrottskonsulent passade honom som handen i handsken.
– Primärt jobbade jag med ishockey och fotboll vilket var väldigt lämpligt för mig, säger Olof Hansson med ett skratt.
32-åringen gör dock klart att han brinner för all idrott och frågor som rör allt som ledarutbildningar, föreningsutveckling, värdegrundsprojekt och mycket annat.
Och att idrotten ska vara till för alla.
– Idrotten ska inte vara en plats där man exkluderas. Alla ska vara välkomna, säger Olof Hansson med eftertryck.
Samverkan mellan idrotter är en annan sak som Olof Hansson brinner för. Han har bland annat suttit med i Gästriklands ishockeyförbunds barn- och ungdomskommitté och fotbollsförbunds föreningsutvecklingskommitté.
– Att vi kan jobba tillsammans stärker oss, säger han.
Tanken på att flytta till Åland fanns ett tag innan tjänsten på Ålands idrott blev ledig. Tillsammans med hans åländska fru Cia Langebro hade man i alla fall dryftat möjligheten.
När chansen kom tog paret den.
– Jag kände bara att jag måste söka, säger Olof Hansson som fick tjänsten, sålde huset och flyttade över Ålands hav.
Och han har ännu inte ångrat sig.
– Det finns något unikt i litenheten här. Det kan till exempel vara korta vägar till beslut, säger Olof Hansson.
Vill testa här
Olof Hanssons arbetsuppgifter blir bland annat att ha hand om stipendieprogram, kommunikation och sociala medier och att hålla i koordinationen inom specialidrotten, där för närvarade 58 elever går.
Den nya idrottskonsulenten hoppas även kunna besöka föreningar och idrottare på deras hemmaplan.
Att samsyn mellan idrotter blir allt viktigare står även klart.
– Håller man på med flera idrotter samtidigt gynnar det utveckling och motivation, slår Olof Hansson fast.
Och det kan hända att Olof Hansson ställer ett och annat begrepp på ända.
– Jag har jobbat med några föreningar med en så kallad utbildningsvecka. Vad vi gjorde var att vi komprimerade all föreningsutbildning till en enda vecka, alla målgrupper, föräldrar, tränare, styrelse och aktiva.
Man ställde helt sonika in den ordinarie träningen under en hel vecka.
– Om vi tror att vi höjer kvalitén under en vecka kommer verksamhetens kvalité under resterande veckor att bli bättre.
– Det är gärna någonting som jag skulle vilja testa här, säger Olof Hansson som redan noterat ett visst intresse från en åländsk förening.
På Ålands idrott arbetar även idrottskonsulent Lena Eriksson och sportchef Jenna Gertranius.