När matchraceseglaren Björn Hansen samlade ihop sin gamla besättning och åkte till Marstrand för att segla hem en världstourtävling i somras trodde de knappast att det skulle räcka till en plats till årets VM-final.
I dag reser kvartetten till Shenzhen i Kina där tolv kvalificerade besättningar från nio länder gör upp om VM-titeln under fem tuffa dagar med start på onsdag.
– Det var först efter segern i Marstrand som satte vi oss ner och började räkna och insåg att det skulle kunde att gå att komma med till finalen, säger Björn Hansen som med facit i hand kvalade in som nionde bästa besättning tillsammans med Nils Bjerås, Mathias Bredin och Phillip Kai Guhle efter att ha plockat fina poäng i Marstrand samt några viktiga poäng från en mindre tävling i Helsingfors tidigare under våren.
Årets världstouren har avgjorts i tre större tävlingar inför den slutliga finalen. Därtill har det gått att plocka världstourpoäng i elva mindre tävlingar.
– Vi hade inte kommit till finalen med bara segern i Marstrand så segern i Finland var riktigt viktig, säger Björn Hansen.
Förutom den högklassiga tourtävlingen i Marstrand räknas Congressional Cup i Long Beach i USA samt Bermuda Gold Cup som säsongens stora tävlingar där det funnits fina världstourpoäng att hämta.
Björn Hansen vann i Marstrand, amerikanen Chris Pool vann i Long Beach och svenske Johnie Berntsson vann på Bermuda i säsongens sista tävling innan finalen.
– Vi försökte komma med till tävlingarna på Bermuda men vi var för sena med vår anmälan. Men det räckte ändå för att komma med till finalen, säger Björn Hansen.
Möter ärkerivalen på nytt
Björn Hansen sätter sig i båten tillsammans med sina gamla kollegor för att jaga ett efterlängtat VM-guld. Björn Hansen har nämligen ett silver och ett brons som bästa meriter.
Dessa båda gånger är det britten Ian Williams som stått i vägen när det gällt som mest. 2012 fick Björn Hansen chansen att välja sin motståndare i kvartsfinal – valde Ian Williams och fick stryk med 1–3.
Säsongen 2015-2016 blev det stryk mot samma britt i semifinal.
– Han seglade grymt bra den gången och vi hade faktiskt inte en chans, säger Björn Hansen som nu stöter på den sjufaldiga mästaren ytterligare en gång.
Trion Björn Hansen, Chris Pool och Johnie Berntsson får dock ta på sig lite av favoritskapet efter sina segrar i de tre huvudtävlingarna under året.
– Vi åker inte dit bara för att vara med. Vi åker dit för att vinna men det gäller att vara ödmjuk inför uppgiften också då vi inte har seglat så jättemycket tillsammans nu på slutet, säger Björn Hansen som åker ett par dagar tidigare till Kina för att träna extra.
– Om vi ska kunna vinna det här måste vi segla vårt absolut bästa och även ha lite stolpe in, slår Björn Hansen fast.
Av andra tidigare storseglare som fortsatt är kvar på touren är schweiziska Eric Monnin en av dessa. Björn Hansen sneglar även på amerikanen Gavin Brady som en rejäl utmanare till VM-guldet.
Bild
– Han har gjort en comeback liknande som vår. Det ska bli väldigt intressant att segla mot honom igen. Vi ska se vilka av de gamla rävarna som kan prestera bäst, säger Björn Hansen.
Estländaren Mati Sepp har även han en bra möjlighet att skriva in sig i historieböckerna i en i allra högsta grad oviss VM-final.
50.000 dollar i förstapris
Båttypen i VM-finalen är en Fareast 28R – en båttyp som Björn Hansen och hans besättning vet hur ska styras.
– Det var samma båt som vi vann i Marstrand och det talar kanske lite till vår fördel. Och det var även samma båttyp som vi vann SM med i Göteborg, säger han.
Båttypen är inte heller helt olik den J/70-båt som Björn Hansen skördat framgångar i på hemmaplan.
– Den är lite större än J/70 men i stor samma ”setup”. Vi hoppas att båttypen inte ska vara till vår nackdel i alla fall, säger Björn Hansen.
Shenzhen ligger nära Hong Kong och har huserat VM-finalen i matchrace sedan 2021.
– Ingen av oss har varit där tidigare så det bli lite speciellt, noterar Björn Hansen.
– Men det normala är runt 20 grader varm och lätta vindar.
I finalen seglar även nyzeeländarna Nick-Egnot-Johnson och Megan Thomson, italienaren Rocco Attilli, dansken Jeppe Borch och irländaren Ruairi Finnegan.
Förstapriset i VM-finalen är 50.000 dollar (cirka 46.000) euro. De tio bästa båtlagen erhåller prispengar ur den totala prispotten som ligger på 200.000 dollar.
– Visst skulle det vara trevligt men pengarna är sekundära. Det är titeln vi är ute efter, säger Björn Hansen.