Segelsporten har premierats rätt flitigt då det handlar om Ålandstidningens Bragdmedalj genom tiderna.
Men när Åländska segelsällskapets Alandia Sailing Team seglade först över mållinjen i den sista finalseglingen i Champion League-finalen i Travemünde senaste sommar var det 37 år senast som seglingen stod för årets största idrottsliga bragd.
– Det var dags nu, säger skepparen Markus Rönnberg.
Finalsegern finns kvar i färskt minne.
– Det kändes riktig skönt att komma i mål den gången, minns skepparen Markus Rönnberg som fick fira triumfen tillsammans med Staffan Lindberg, Thomas Tennström och Mathias Tennström som utgjorde besättningen i finalen.
Efter sedvanligt firande på plats och ställe uppmärksammades bedriften även av hemmaklubben då man kom hem till Åland.
– Det blev lite firande vid paviljongen när vi kom hem, säger Markus Rönnberg.
Lång väg till final
Åländska segelsällskapet har varit med i Champions League-seglingar sedan starten för tio år sedan där man ofta varit med högt upp i resultatlistorna. Pricken över i:et kom förra sommaren i och med finalsegern bland de 28 båtar som gjorde upp i finalen.
– De nationella seglingsligorna har växt till sig på många håll och det finns många som vill vara med att tävla om det, säger Markus Rönnberg om den stentuffa konkurrensen i sporten.
Finalbåtarna kommer från de olika ländernas seglingsligor där det gäller att först placera sig högt uppe nationellt för att ta en plats till kvalet till Champions League-finalen.
Där gäller det att hålla sig väl framme för att ta en slutlig plats i finalseglingarna.
– Det är redan en stor tröskel att komma med från den finländska seglingsligan. Finland har tre-fyra platser till kvalet men bara en plats per klubb vilket betyder att man måste vinna ligan då ÅSS har varit etta och tvåa de senaste åren, noterar Markus Rönnberg.
Försvarar titeln
Alandia Sailing Team vann även seglingsligan i fjol vilket betyder att man får en ny möjlighet att segla en Champions League-final i höst och därmed försvara sin titel.
Ålänningarna åker till Vilamoura i Portugal i mitten av mars där 24 klubbar gör upp om nio finalplatser. De två övriga kvalseglingarna avgörs senare i Berlin och Warnemünde i Tyskland. Mariehamns seglarförening är även klar för kval i Warnemünde i början av juli i sommar där de sju sista finalplatserna ska fördelas. Innan dess kvalar Esbo segelförening i Berlin.
Till det första kvalet i Portugal sätter sig Markus Rönnberg, Staffan Lindberg, Emil Nordlund och Jasper Karlsson i ÅSS-båten – en nygammal konstellation.
– Vi kommer att försöka hålla den konstellationen i år, säger Markus Rönnberg.
Årets Champions League-final går även den i Vilamoura.
– Det är bra så att vi kan bekanta oss med förhållandena, säger Markus Rönnberg som gärna seglar en ny final i september.
Sedan 1952
Ålandstidningen Bragdmedalj är Ålands äldsta idrottsutmärkelse och har delats ut av tidningens sportredaktion sedan 1952 med två längre avbrott under åren 1971-1982 samt 1989-2000.
Under åren 2001-2019 delades Bragdmedaljen ut efter en omröstning bland ålänningarna.
Nästa år delas Ålandstidningens Bragdmedalj ut för 50:e gången.
Ordet med stort B
Ordet “Bragd” kan ha många betydelser – och säkert även olika betydelser för olika människor. Inte bara i sportens värld.
När Ålandstidningens sportredaktion delar ut den 49:e Bragdmedaljen i ordningen har vi i alla fall hittat alla de kriterier som finns för att vara säker på vår sak; den största åländska sportbragden för 2023 utfördes i vattnet utanför Travemünde i Tyskland tisdag den 25 juli förra sommaren. För dyker man ner i ordböckerna förklaras ordet med stort B så som bedrift, stordåd, bravad, hjältedåd, prestation och mirakel.
När ÅSS-kvartetten Markus Rönnberg, Thomas Tennström, Mathias Tennström och Staffan Lindberg seglade först över mållinjen i det sista racet i Champions League-finalen uppfyllde man nämligen alla nämnda kriterier. Och några till.
Ja, kanske ordet “mirakel” är lite tungt men ni förstår...
Och lika bra att få det sagt. En bragd behöver inte vara en överraskning även om ordet naturligtvis förstärks ytterligare om en seger kommer från ingenstans. En bragd kan lika gärna vara en målmedveten satsning mot toppen som till slut lyckas – kanske den skönaste bragden av dem alla.
Fler epitet
Åländska segelsällskapet har allt sedan Champions League-seglingarna startade 2014 ständigt varit på jakt efter en plats i finalen – dit tusentals båtlag drömmer om att få vara med.
När klubben representerades av Alandia Sailing Team 2022 seglade man in som snöplig tvåa i finalen – en relativt sett stor bragdartad insats – men där ovationerna så gott som uteblev helt.
För att en bragd ska vara riktig fullständig krävs nämligen en seger. En förstaplats.
När AST-kvartetten satte sig i finalbåten på nytt förra sommaren hade man bara seger i sikte. “Det är vi vi siktar”, sa skepparen Markus Rönnberg i en förhandsintervju.
Efter seger i grundomgången bland 28 båtlag gjorde fyra båtar upp om medaljerna i det avslutande titelracet där ålänningarna kunde säkra titeln efter seger i det tredje finalracet och sträcka armarna i luften.
För om man blir tvungen att krydda ordet Bragd med några ytterligare epitet så kan man lägga till spänning och pulshöjande också.
Grattis pojkar!
Thomas Jonsson, sportchef.