Redan i november i fjol togs det beslut om att EM i offshore 2024 arrangeras i Finland och på Åland. Det berättade Finska Havskappseglarna på sin officiella Facebooksida.
Men från Åländska segelsällskapets (ÅSS) sida var det alltjämt tyst och när Ålandstidningen tog kontakt med Björn Tennström, vid tillfället kommodor på ÅSS, sade han att det fortfarande fanns flera frågetecken att räta ut innan ett avtal kunde tecknas.
Men nu, ett år senare, är allting på plats. EM i havskappsegling, även kallat EM i offshore, arrangeras på Åland i augusti 2024. Datumen som gäller är 9–17 augusti. Som arrangör står Finska Havskappseglarna tillsammans med ÅSS och den internationella Offshore Racing Congress (ORC).
– Äntligen, konstaterar Noora Westerlund, ordförande i Finska Havskappseglare.
– Det har varit en del strul på vägen men nu är vi på banan. Det känns skönt.
ÅSS tar ett steg tillbaka
Initialt var tanken att ÅSS skulle ha en betydligt större roll i arrangemanget men till slut enades man om att ålänningarna i stället tar ett steg tillbaka.
– För det första var ÅSS lite tveksamma till hur man skulle kunna arrangera två så stora arrangemang efter varandra, säger Noora Westerlund och syftar på Tall Ships Race som alltså kommer till Mariehamn 24–27 juli.
– Men det som kanske var mest krävande var att ÅSS bytte organisation mitt i förhandlingarna. Bland annat slutade Björn Tennström som kommodor. Och då blev det lite ”trasiga telefoner” emellanåt. Vi var tvungna att gå igenom allting på nytt.
I stället för att ÅSS tar huvudansvar för arrangemanget blir det alltså Finska Havskappseglarna som gör det.
– ÅSS kommer att stöda oss på flera sätt, bland annat med bemanning. Och vad gäller hamnen så hyr vi den av dem under tävlingen, berättar Noora Westerlund.
Över 1.000 deltagare
Enligt Noora Westerlund räknar man med att EM i offshore lockar till sig omkring 100 deltagande båtar och därmed över 1.000 seglare.
– Det är lite svårt att sia om exakt antal deltagare då det kan vara stor skillnad mellan besättningarna. Vissa har sex personer i besättningen medan andra kanske har tio eller till och med 15.
– Förutom deltagarna väntar vi också att familjemedlemmar och internationella gäster kommer till Mariehamn i samband med tävlingarna.
Det låter enormt.
– Ja, det är det. Vi hoppas att det blir en succé. ORC har högra krav på arrangemanget och då är det upp till oss, men också ÅSS, att se till så att tävlingen håller den kvalitet som förväntas.
Om så finns det goda möjligheter för ytterligare ORC-tävlingar på Åland även i framtiden.
– Vi skulle gärna få ett världsmästerskap till Finland men minimikravet för att ens vara aktuell för det är att man har arrangerat ett lyckat EM. Och det här blir andra gången som EM arrangeras i Finland. Senast var i Helsingfors för över tio år sedan, noterar Noora Westerlund.
Menar du alltså att ett eventuellt VM kunde arrangeras på Åland?
– Omöjligt är det inte. Nu är ju det här rena spekulationer men om Finland skulle få ett VM så är Mariehamn absolut ett av flera möjliga ställen. Men nu börjar vi med EM först och så får vi se hur det faller ut.
Gynnar hela samhället
Tillsammans med Visit Åland arrangerar Finska Havskappseglarna en informationsträff på Åland nästa veckas fredag. Ambitionen är att knyta till sig flera partners men också samtala med lokala aktörer.
– Otroligt roligt. Det här har en positiv effekt på hela samhället, konstaterar Niko Micklin, försäljningschef Visit Åland.
– Tidpunkten är perfekt också och kommer att förlänga vår turistsäsong ytterligare. Det är ju precis där i mitten av augusti som den brukar lugna ner sig lite annars. Nu får vi en liten ”tilläggsboost”.
Den spontana känslan är att allt fler ålänningar fått upp ögonen för idrottsturismen och fördelarna som kommer med den. Niko Micklin delar den bilden.
– Absolut. Bara de senaste åren har vi haft nationella och internationella mästerskap i till exempel golf, discgolf, islandshästar med mera. Idrottsturismen är någonting vi jobbar med allt mera. Många pratar om den och ser potentialerna i den.
– Sedan måste vi komma ihåg att det redan finns massor med återkommande evenemang som drar turister hit varje år. Det är inte så att idrottsturismen är ett nytt påfund. Se bara på IFK Mariehamn som förutom Alandia Cup dessutom arrangerar ytterligare ett 20-tal fotbollsturneringar per år.
– Men jag delar absolut känslan att det bubblar inom idrotten på många håll. Både hos föreningarna men också ute på anläggningarna och hos befolkningen överlag.