En åländsk skidtunnel har diskuterats under snart två decennier.
För drygt tio år sedan stod en konstsnöanläggning klar i Jomala vilket betecknades som etapp nummer ett av skidtunnelentusiasterna. Nu finns det konkreta planer och en prislapp på etapp två.
– Siffrorna visar att det gå att få den lönsam. Det ska bli intressant att höra responsen från näringslivet, säger Lars Janlöv som är sekreterare i Ålands skidtunnelförening som utrett kostnaderna för tunneln.
Att bygga den 700 meter långa skidtunneln skulle kosta 4,8 miljoner euro enligt relativt färska siffror. Med en investering på knappt 1,2 miljoner på bland annat servicebyggnader skulle prislappen ligga på sex miljoner euro för hela anläggningen.
Ökat krav på kvalité
Att en skidtunnel är framtiden för att kunna utveckla sporten är entusiasterna överens om.
– Det finns ett ökat krav på kvalité numera. Det finns hallar för allt, säger Lars Janlöv som höll i trådarna för en pressträff under måndagen.
Projektgruppen har sneglat på Sveriges enda skidtunnel i Torsby i Värmland då man tagit fram ritningar och studerat kostnader. Den åländska tunneln ska sträcka sig från den nuvarande skidanläggningen som drivs av Ålands skid- och skidskyttecenter i Jomala.
Tunneln ska enligt planerna gjutas på plats och bekläds med jord, mossa och skogsliknande material för att smälta in i omgivningen.
– Den kommer inte att gå riktigt till toppen av Kasberget – men nästan, säger Lars Janlöv.
En miljon i aktiekapital
För att klara den stora investeringen har man hört sig för hos landskapsregeringen och även blivit lovad ett investeringsbidrag på 20 procent eller mer.
– Vi kan även få 25 procent, säger Lars Janlöv.
Att man även kan få ett landskapslån på 50 procent av kostnaderna ser man som mycket troligt.
Det nybildade bolaget Ålands Skidtunnel Ab som nu kommer att ta över projekteringen av tunneln räknar med att få in ett aktiekapital på en miljon euro vilket man även räknar med i sina kalkyler.
Man har för säkerhetsskull satt ett tak på ännu mer – knappt 1,5 miljon euro i aktiekapital.
Resten blir banklån.
– Det är nu arbetet börjar, säger Lars Janlöv.
36.000 besök per år
I förprojekteringen han man räknat med 36.000 besök per år i tunneln enligt en marknadsundersökning genomförd främst från svenska Vasaloppsåkare som svarat på enkäter.
Men även finländska skidåkare och åländska finns med i kalkylerna.
– Vi har tittat i närområdet och vi har räknat lågt, säger Lars Janlöv.
Med en kalkyl på 15 euro per besök ligger intäkterna på en nivå som gör att bolaget kan ge vinst redan efter det första året. Man räknar med kostnader för tunneln, servicebyggnader och personal på 285.000 euro per år.
– Investeringen är lönsam om vi når upp till dessa siffror. Det tar 17,3 år att betala anläggningen, säger Lars Janlöv dock väl medveten att det är en lek med siffror.
Enligt kalkylerna måste man locka 26.464 besök varje år för att går runt ekonomiskt.
Ålands Skidtunnel Ab:s uppgift blir närmast att hitta finansiärer och odla kontakter med kommunen, församlingen och landskapsregeringen.
Någon egentlig tidsplan har man inte.
– Det kommer att ta tid. Den kan stå klar tidigast hösten 2017, säger Rune Karlsson.
Skidtunneln ska bli 700 meter lång och tio meter bred vilket gör att man kan åka 1.400 meter i både fri- och klassisk stil i en något mer kuperad terräng än de skidtunnlar som finns i Norden. Skidskyttebanor med sex tavlor finns med på ritningarna.
I Finland finns det sex skidtunnlar.
Thomas Jonsson