Om man har känt sig otrygg i sin idrottsförening eller har uppdagat något problem som man velat komma till rätta men inte haft någon att prata med har det sedan ganska exakt ett år tillbaka funnits en visselblåsartjänst hos Ålands idrott.
Och den åländska portalen har nyttjats – om än inte flitigt.
– Vi förväntade oss kanske ingen riktig anstormning från början och den har nog använts i en mindre grad än vad vi uppskattade att den skulle göra. Det har inte varit allt för många ärenden men den har i alla fall nyttjas, säger Jenna Gestranius, sportchef på idrottsförbundet.
På visselblåsartjänsten har man kunnat lämna meddelanden såväl öppna som anonyma på en kommunikationskanal som varit krypterad och lösenordsskyddad.
– Några ärenden har kommit in via visselblåsartjänsten medan det även har kommit in saker på andra vägar, noterar Jenna Gestranius.
Det är väl bra att det varit få ärenden?
– Svaret blir både ja och nej på den frågan. Vi har utvärderat det här och bland annat gjort en enkät om hur väl man känner till den här tjänsten – och där har vi jobb kvar att göra. Det finns inte full kännedom om den här tjänsten ännu och ur det perspektivet är det naturligtvis inte bra.
– Men det finns även föreningar som anammat det här, säger Jenna Gestranius.
I de fall man har blivit varse om oegentligheter i föreningarna har man från förbundshåll gjort allt för att problemen ska lösas snabbt och smidigt.
– Nu har vi inte haft några större saker utan det har handlat om några mindre konflikter. Men jag tror att problemen blivit lösta, säger Jenna Gestranius.
Sätta upp affischer
Ålands idrott vill dock att fler föreningar ska bli varse om att tjänsten finns hos förbundet sedan ett år tillbaka. För egen del har man satt upp affischer på idrottsanläggningar med QR-koder som man lätt kan skanna av för att komma i kontakt med tjänsten.
Det finns bland annat information på flera toaletter på de åländska idrottsanläggningarna.
– Det är en plats där det är lätt ta upp telefonen och skicka in till oss om man upplevt någonting som man inte borde, säger Jenna Gestranius.
Ålands idrott uppmanar även idrottsföreningarna själva att göra reklam för visselblåsartjänsten.
– Det finns affischer att hämta hos oss, säger Jenna Gestranius.
Visselblåsarportalen har även ett syfte att fungera i ett förebyggande sätt för att stävja oegentligheter i föreningen. Föreningarna har fått möjlighet att sätta en ansvarig person i portalen att ta hand om de ärenden som kan komma upp – vilket några föreningar även gjort.
– Men det kanske gäller de större föreningarna, noterar Jenna Gestranius.
Kan man sammanfatta att skyddsnätet fungerar?
– Det tycker jag, säger Jenna Gestranius.
Ålands idrotts arbetar med 69 olika medlemsorganisationer och har runt 13.000 medlemmar.