På ett år har hushållens rörliga bolåneräntor i snitt sänkts med 1,4 procentenheter, något mindre än vad Riksbanken har sänkt under samma period, enligt ny SCB-statistik.
SEB, Danske Bank, Swedbank var först ut bland bankerna att meddela sänkt bolåneränta efter Riksbankens besked att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter. Nordea och Länsförsäkringar bank följde snart efter.
Se till sig själv
Riksbanken tror inte på någon ytterligare sänkning. Men bankernas ekonomer gör olika prognoser kring huruvida styrräntan kommer sänkas mer. I stället för att försöka tajma marknaden och anpassa sitt lån ska man se till sig själv – eftersom vi inte vet vad som kommer hända, menar Sahlberg.
Historiskt så vet vi att det varit ekonomiskt bäst flest gånger att ha rörligt. Om man inte är orolig över att inte veta exakt vad man betalar hela tiden, då är rörligt bäst.
Är man säker på att man ska bo kvar och är lite orolig, då behöver det absolut inte vara fel att binda nu.
Många ser det lite hugget som stucket just nu – att binda på två tre år, eller ha rörlig ränta – kostnaden kommer bli ungefär lika hög. Men vi vet inte hur omvärldsläget kommer att påverka, understryker Sahlberg.
"Omöjligt att veta"
Enligt Sahlberg är det troligt att det blir en halv procent lägre rörlig boränta, men det kan också bli mer.
Det är omöjligt att veta. Man får hoppas på det bästa men vara förberedd på att det inte blir så många fler sänkningar, säger hon.
Vi har sett att Riksbankens sänkningar har direkt slagit på de rörliga boräntorna med ungefär lika mycket. Så man ska se till att ens bank sänker med ungefär lika mycket som Riksbanken gör.