På tisdagen lade regeringens utredare fram ett förslag som i korthet går ut på att riskkapitalisters vinster ska beskattas som kapital i stället för arbete. Därmed blir skatten lägre.
Förslaget beräknas minska statens intäkter med 600 miljoner kronor första året och därefter 300 miljoner årligen. Utredaren förslår att det ska finansieras med en höjd skatt på alkohol och tobak.
"Ett beställningsjobb"
Niklas Karlsson (S), ordförande i riksdagens skatteutskott, tycker att det rör sig om ett beställningsjobb från riskkapitalisterna.
Det är provocerande och helt oanständigt att man gör på det här sättet, det kan liknas vid någon form av korruption.
Han hade velat se att frågan utreddes bredare än vad direktiven angav.
Vår utgångspunkt har varit att det krävs att man utreder det förutsättningslöst, det är inte tal om annat än att det behövs förutsägbarhet i skattesystemet, säger han.
Han tycker också att det finns en "djup orättvisa" i förslaget.
Det här handlar om individer med årsinkomster på hundratals miljoner kronor, som nu har beställt att de ska betala lägre skatt än en sjuksköterska.
Även Vänsterledaren Nooshi Dadgostar är djupt kritisk. I en kommentar till TT säger hon att förslaget innebär att "vanligt folk ska betala för miljardärernas lyxliv" och kallar det för "groteskt:
"Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson borde skämmas och titta varje vårdbiträde, polis, byggnadsarbetare i ögonen och förklara varför dom gjorde den här prioriteringen", skriver hon.
Onödigt mycket tid
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger i en kommentar att utredningen nu ska skickas ut på remiss och att regeringen efter det ska återkomma i frågan:
”I grunden ska skattesystemet vara förutsägbart. Annars är det svårt för hushåll och företag att veta hur mycket skatt de ska betala. Och Skatteverket riskerar att lägga onödigt mycket tid på administration. Skatteverket uppger att de under åren lagt minst 30 000 dagar på att hantera detta", skriver hon.
Många framträdande riskkapitalister har under åren kritiserat de befintliga skattereglerna och tvistat med Skatteverket.
I våras upptaxerade myndigheten 67 riskkapitalister med 1,6 miljarder kronor.
Utredaren föreslår att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2026.