Det är mycket i omvärlden som kan kännas osäkert och som kan påverka återhämtningen och svensk ekonomi, säger Elisabeth Svantesson på en pressbriefing om det ekonomiska läget.
Hon nämner bland annat oförutsägbarheten hos den nya amerikanska regeringen. Hur eventuella USA-tullar slår mot exempelvis EU och även Sverige är svårt att veta – det beror bland annat på omfattning och tidsperiod.
Självklart är tullar väldigt dåligt, speciellt för enskilda bolag. Och också till viss del för svensk ekonomi, men vi har ju också andra problem att ta tag i, säger hon och nämner bland annat produktivitet och konkurrenskraft i Europa.
Tysk ekonomi påverkar
Hon pekar på att de stora osäkerheterna som finns i omvärlden snarare är mer oroande är tullarna. Tyskland är ett exempel.
Hur det går i tysk ekonomi påverkar oss så väldigt, väldigt mycket, säger Elisabeth Svantesson.
På onsdagen visade nya siffror från Arbetsförmedlingen att arbetslösheten i januari i år var den högsta på tre år. Elisabeth Svantesson kallar siffran för problematisk, men också väntad i en lågkonjunktur.
Det är avvaktande på marknaden helt enkelt. Men vi ser också att återhämtningen verkar vara på gång och att arbetslösheten kommer att sjunka framöver. Men självklart, varje person som är arbetslös är en för mycket.
Positiva tecken
När vänder arbetslösheten?
Det kommer att ske i takt med att konjunkturen vänder, men vi kommer att ha en hög arbetslöshet hela det här året.
Hon anser i det stora hela att svensk ekonomi är stark, trots osäkerheter.
Sverige har ändå mitt i detta förutsättningar, både ekonomiska och politiska, för att klara av svårare tider, säger finansministern.
Det handlar bland annat om tecken på ökad konsumtion, stigande reallöner och lägre räntekostnader.