Den federala lagen – Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) från 1977 – och den tillsyn som USA:s justitiedepartement utövar globalt utifrån denna lag – är det just nu allra effektivaste verktyget för att bekämpa mutor och korruption runt om i världen, enligt Louise Brown, antikorruptionsrevisor på Advisense.
Trump har nu pausat USA:s tillämpning av lagen i ett presidentdekret.
Lag som kan ge kännbara böter
FCPA har bland annat använts för att utkräva ansvar och mångmiljardböter för mutaffärer, bland annat mot Telia i Uzbekistan och Ericsson i Irak.
Det är den lagen som gör att korrupt beteende i företag som kan kopplas till USA bestraffas med kännbara böter, säger Brown.
Historiskt har USA emellanåt fått kritik för hur lagen tillämpas, bland annat då den framstått som en god intäktskälla för USA när böter tas ut på storföretag från andra länder.
Men enligt Brown verkar det som att Trumpregeringen, med justitieminister Pam Bondi, nu kommer att låta företag tillämpa lokal praxis när det gäller mutor när de gör affärer i korrupta länder.
Det kan gå väldigt fort, säger Brown, och varnar samtidigt för sekundära effekter som ökad miljöbrottslighet och minskat socialt ansvarstagande bland företag som gör affärer utomlands.
EU och Sverige saknar regler av samma kraftfulla typ som FCPA, som enligt Brown genom tillsynsarbetet skapar ett tydligt incitament för hur multinationella företag agerar.
"Eventuellt ett ljus i mörkret"
Det finns förslag på att skapa samma typ av regelverk och tillsyn när det gäller korruption i EU som redan har etablerats när det gäller penningtvätt.
Men det är i sin linda och vi har ett stort antal olika intressenter inom EU, varav flera som motsätter sig, säger Brown.
En FCPA-kopia i Storbritannien – UK Bribery Act – finns på plats men har hittills inte använts alls lika mycket som FCPA.
Det pågår vid sidan av detta en utredning om skärpt lagstiftning mot mutbrott i Sverige, som ska presenteras i juli.
Det är eventuellt ett ljus i mörkret, säger Brown.
Men hon konstaterar samtidigt att Sverige fortsätter sjunka i Transparency Internationals årliga lista över korruptionsläget i olika länder.