Filmutredningen sjösattes för ett år sedan med uppgift att bland annat komma med förslag på förändringar av det nationella stödet till filmproduktionen.
Utredningen skulle ha presenterats den 28 februari, men nu förlängs den och utredaren Eva Bergquist får ett tilläggsuppdrag om att se över hur illegal ip-tv kan motverkas och eventuellt förbjudas.
Nu ber vi utredningen att titta närmare på både hur det här görs rent tekniskt och vilka behov som finns för att komma till rätta med det. Och då kan det ju vara ett förbud, men det kan ju också vara andra saker, säger Parisa Liljestrand.
Gråzon
Det är redan illegalt att tillhandahålla upphovsrättsskyddat material, men det är en juridisk gråzon när det gäller att titta på det. Enligt tv-branschens antipiratorganisation Nordic Content Protection uppger nästan 600 000 svenska hushåll att de abonnerar på illegal ip-tv från olika aktörer.
Parisa Liljestrand anser att det finns en koppling mellan illegal ip-tv och kriminella.
Istället för att pengarna går till rättighetsinnehavare eller kulturskapare så hamnar de rakt ner i fickorna på kriminella. Det är viktigt att förstå att det är ett innehåll som har kostat att göra, som någon äger och som stjäls och distribueras vidare, säger hon.
Miljardbelopp
Filmbranschen och de stora strömningsbolagen anser att de går miste om miljardbelopp på grund av ip-tv och har krävt åtgärder från statligt håll.
Skatteverket tog 2018 fram en rapport som visade att det rörde sig om runt en halv miljard kronor som branschen gick miste om det året. Enligt Parisa Liljestrand finns ingen mer uppdaterad siffra.
Teknikutvecklingen och rörelsen mot streamad tv har ju gått ganska fort även under de här sex, sju åren som har gått sedan dess. Så det är klart att vi tror att siffrorna ser lite annorlunda ut i dag, säger hon.
Det nya uppdraget ska redovisas den 30 september, men ett delbetänkande om de ursprungliga direktiven i filmutredningen presenteras den 28 februari.