I en stor internationell studie, publicerad i tidskriften Nature, har forskare gått igenom genetiska förändringar hos över 600 arter runt om i världen i över 30 års tid. Den visar att den genetiska mångfalden minskar globalt.
Att det finns en stor variation av gener inom en art är avgörande för att djur och växter ska kunna klara förändringar i klimat och miljö. Ju större variation desto större chans är det att det finns gener som till exempel gör att en art kan överleva och föröka sig trots att medeltemperaturen höjs eller andra förändringar inträffar.
Men det finns hopp enligt forskarna, som bland annat är verksamma vid Stockholms universitet och Naturvårdsverket. Genom att kartlägga och identifiera bestånd av olika arter som är genetiskt känsliga kan olika åtgärder sättas in för att bevara dem. I Sverige övervakas exempelvis arter som lax, öring och älg med hjälp av nya metoder baserade på dna.
“Genom att ta in genetiska överväganden när bevarandeåtgärder planeras och genomförs kan vi skydda den biologiska mångfalden och stärka ekosystemens motståndskraft mot nuvarande och framtida utmaningar”, säger Catherine Grueber vid universitetet i Sydney, som lett studien, i ett pressmeddelande.