USA:s utrikesminister Marco Rubio reser i veckan till Saudiarabien för att inleda förhandlingar med Ryssland om anfallskriget i Ukraina.
Europeiska ledare har krävt en plats vid bordet, men Donald Trumps särskilda sändebud till Ukraina, Keith Kellogg, har sagt att europeiska ledare ska "rådfrågas" men inte delta i förhandlingarna.
Det får väldigt stora konsekvenser. Det viktigaste är att USA samtidigt har krävt att det inte ska vara amerikansk trupp för att säkerställa ett fredsavtal, utan det ska vara europeisk. Sannolikheten för att det kommer till sjunker ju om Europa inte är med vid bordet, säger Oscar Jonsson, krigsvetare vid Försvarshögskolan.
Europa får skulden
I teorin skulle USA och Ryssland kunna komma överens om något som är helt ogörbart, säger han.
Då kan Trump-administrationen säga att "vi uppfyllde vårt mål, stoppade kriget på 100 dagar", och om det inte håller är det Europa som får skulden för att man gjorde "för lite".
Avgörande för Ukraina är säkerhetsgarantier för att hindra nästa krig, vilket sannolikt kräver utländsk fredsbevarande trupp. I praktiken skulle det kunna handla om tiotusentals europeiska soldater.
Det skulle vara extremt ansträngande för europeiska Nato, säger Jonsson.
Han konstaterar också att USA inte kan tvinga Ukraina att acceptera vad som helst.
Om det ligger nåt på bordet som är väsentligt sämre för Ukraina än nuvarande läge, då kan Ukraina tänka att då håller vi ut och försöker lite till.
Vapenvila "mer realistisk"
Kievs inblandning i veckans förhandlingar är än så länge oklar. Amerikanska tjänstemän har indikerat att ukrainska företrädare ska delta, men en ukrainsk regeringskälla säger till Politico att Kiev inte informerats och inte har planer på att skicka en delegation.
Ukraina förstår att de har bättre möjligheter att få igenom nånting som är bra om Europa/EU är med, säger Jonsson.
Kjell Engelbrekt, professor vid Försvarshögskolan, anser det mycket osannolikt att parterna kan nå enighet på kort tid.
"En vapenvila är betydligt mer realistisk än ett fredsavtal. Parterna står synnerligen långt ifrån varandra i utgångsläget", skriver han i ett mejl.
![Oscar Jonsson, krigsvetare vid Försvarshögskolan. Arkivbild.](https://thumbnail.tt.se/media/text/250216-tysksakerhetanalysuv-4f2b241a/a001_NormalThumbnail.jpg)