Hegseths ord kommer under inledningen av onsdagens möte i den så kallade Ramstein-gruppen, för det 50-tal länder som stöttar Ukraina militärt.
Vi är i ett kritiskt läge. Vårt budskap är tydligt: blodspillan måste ta slut. Kriget måste avslutas, säger Hegseth och förklarar att USA:s president Donald Trump vill avsluta kriget genom diplomati och att både Ryssland och Ukraina sätter sig vid förhandlingsbordet.
Sedan kommer det som många väntat sig, men få ändå vågat tala öppet om.
Vi vill ha ett självständigt och välmående Ukraina. Men vi måste börja med att erkänna att det är orealistiskt att vända tillbaka till Ukrainas gränser från före 2014, säger Hegseth.
Inget Krim, inget Nato
I klartext betyder det att Ukraina inte ska räkna med att få tillbaka varken Krimhalvön eller merparten av Donetsk- och Luhanskregionerna som i omgångar ockuperats av Ryssland.
Och Hegseth slutar inte där. Enligt honom bör Ukraina även ge upp sina Natodrömmar.
USA anser inte att ett Natomedlemskap till Ukraina är ett realistiskt resultat av en framförhandlad fred, säger Hegseth.
I stället vill han att Ukraina ska få tillräckliga säkerhetsgarantier, uppbackade av fredsbevarande styrkor i landet från länder i och utanför Europa. Men det ska inte vara någon Natoinsats, och ingen ska delta från USA.
Det kommer inte att skickas amerikanska soldater till Ukraina, säger Hegseth.
Ökad budget
Försvarsministern upprepar samtidigt president Trumps önskan om att Natoländerna ska öka sin målsättning om hur mycket man lägger på sitt försvar till motsvarande fem procent av BNP.
Men han lovar också att USA inte tänker överge Nato – även om han kräver bättre balans när det gäller försvarsåtagande och hur mycket länderna lägger på sina försvar.
USA håller kvar sitt engagemang till alla Natoländer och försvarssamarbetet med Europa. Punkt slut, säger Hegseth i Bryssel.
Mötte Jonson
Utspelet kom strax efter att Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) haft ett första enskilt möte med sin nye kollega.
En positiv första träff, tycker Jonson.
Han var väl påläst. Han visste väl om de försvarsinvesteringar som vi har gjort. Han kände väl till att vi har en stark försvarsindustriell bas och också storleken och omfattningen av Ukrainastödet, säger försvarsministern till svenska journalister i Bryssel.
![USA:s nye försvarsminister Pete Hegseth vid onsdagens möte på Natohögkvarteret i Bryssel.](https://thumbnail.tt.se/media/text/250212-natoforsvaruv5-b5e1a54a/a001_NormalThumbnail.jpg)
![Försvarsminister Pål Jonson på Natohögkvarteret i Bryssel.](https://thumbnail.tt.se/media/text/250212-natoforsvaruv5-b5e1a54a/a002_NormalThumbnail.jpg)