Vi ska utöka Natos närvaro i Östersjön, säger Finlands president Alexander Stubb på en pressträff efter toppmötet.
Länderna ska fortsätta att stärka försvar och samarbete kring Östersjön, uppger Stubb. Bland annat ska ny teknologi för övervakning och spårning av misstänkta fartyg utvecklas i samarbete med den privata sektorn.
Enligt Natos generalsekreterare Mark Rutte kommer alliansen att bistå inom ramen för en ny insats kallad "Baltic Sentry". Insatsen omfattar enligt Rutte flera militärfartyg och spaningsplan som ska patrullera Östersjön, liksom ubåtar och drönare.
"Rysslands användning av den så kallade skuggflottan utgör ett särskilt hot mot den maritima och miljömässiga säkerheten i Östersjöregionen och globalt", lyder ett gemensamt uttalande från mötet, där samtliga sabotagehandlingar mot regionens undervattensinfrastruktur "fördöms kraftfullt".
Fler inspektioner
De "robusta och bestämda" svar som utlovas på framtida attacker handlar bland annat om att åtala skyldiga och utkräva ersättning för skador, samt utöka övervakning och inspektioner av misstänkta fartyg. Det talas även om ytterligare sanktioner gentemot den ryska skuggflottan.
Finlands president Alexander Stubb och Estlands premiärminister Kristen Michal stod värdar för mötet, där ledare för samtliga Östersjöländer som är med i försvarsalliansen deltog.
Flera av ledarna har framhållit Finlands hantering av tankfartyget Eagle S som ett lysande exempel på hur alliansen kan agera snabbt och resolut.
Hur Finland hanterat Eagle S bör vara en måttstock för hur vi hanterar liknande fall i framtiden, säger Michal på pressträffen.
"Tydligt budskap"
Eagle S tros tillhöra den ryska så kallade skuggflottan och är föremål för en sabotageutredning gällande flera skadade sjökablar mellan Finland och Estland.
Jag tycker att Finland har gjort ett väldigt bra jobb. Det var första gången som vi skickade ett tydligt budskap i stället för att bara utreda, utreda och utreda, sade Lettlands president Edgars Rinkevics inför mötet.
Enligt Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är de misstänkta sabotagen "fullständigt oacceptabla". Han nämnde att Natoländerna runt Östersjön i detalj redogjort för varandra vad som hänt och vad som kan göras.
Vi enades om att göra en gemensam legal analys om vad man kan göra, sade Kristersson till journalister efter mötet.