Vi ger kommittén en möjlighet att gå till botten med de här frågorna, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
TT: Är inte detta ett sätt att slå mot en politiskt motståndares finansiering?
Det är inte mina drivkrafter. Här finns flera berättigade intressen samtidigt, säger Strömmer.
Han pekar på att fackförbund ska kunna fatta beslut om hur de vill använda sina medel, samtidigt som fackmedlemmar har ett berättigat intresse att få avgöra vad just deras medlemsavgifter ska kunna användas till.
Insynskommittén, där alla partier ingår, skulle den 15 februari lägga fram en rad förslag för att öka transparensen i partiernas finansiering. Bland annat skulle man överväga ett krav på att enskilda medlemmar i organisationer på arbetsmarknaden måste ge sitt samtycke till att en del av deras medlemsavgift går till bidrag till ett parti.
Drabbar S
Ett sådan lag skulle i praktiken bara drabba Socialdemokraterna, eftersom det är det enda riksdagsparti som får bidrag från en facklig organisation.
Men kommittén väntas inte lägga något sådant förslag 15 februari. Orsaken är att oppositionspartierna anser det högst osäkert om det skulle vara förenligt med den grundlagsfästa föreningsfriheten.
Regeringen vill dock att ett sådant lagförslag tas fram ändå och ger nu i ett tilläggsdirektiv kommittén fram till den 15 maj på sig.
Man kan inte bara beställa saker från en utredning. Då har vi inget fritt utredningsväsende kvar i Sverige, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren.
Hon pekar också på att en utredning redan 2016 kom fram till att föreningsrätten inskränks om man lagstiftar om LO:s bidrag till S.
"En besatthet"
Regeringen har någon form av besatthet att komma åt oppositionens och Socialdemokraternas finansiering, säger Hallengren.
Hon jämför det med Ungern, där regeringen försökt begränsa meningsmotståndare genom lagstiftning på olika sätt.
Det är den vägen regeringen håller på att slå in på, säger Hallengren.
Enligt Strömmer ska kommittén utforma en modell som stämmer överens med föreningsfriheten.
Det är klart att utredningen inte kommer att lägga fram ett förslag som står i strid med föreningsfriheten.
Men Hallengren tror inte på det.
Man kan inte beställa saker som inte är möjliga, säger hon.