Det finns inget utrymme för ambitionssänkningar, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på en pressträff.
Uppdraget att se över målen går till miljömålsberedningen, där alla riksdagspartier ingår.
Det är viktigt att etapperna leder oss i rätt riktning mot våra mål – och inte saktar ner farten eller orsakar en omväg dit. Det är hög tid att vi nu gör en sådan analys i ljuset av de nya klimatmål som vi fått på EU-nivå, säger Romina Pourmokhtari.
Diskussion om transporter
Regeringens utredare John Hassler föreslog redan hösten 2023 att miljömålsberedningen skulle få i uppdrag att uppdatera målen så att de bättre överensstämmer med EU:s lagstiftning.
Särskilt mycket diskussion har det varit om målet att minska utsläppen från transporter med 70 procent bredtill 2030, jämfört med 2010.
Att minska utsläppen från transporter är en av de största utmaningarna i klimatpolitiken. John Hassler vill hellre fokusera på att mäta elektrifiering.
Nu ska miljömålsberedningen se över detta mål.
Enligt SD:s klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen sker det på hans partis initiativ. Han har tidigare kallat transportmålet för destruktivt.
Vår ingång är att sektorsvisa mål är problematiska och skapar ineffektivitet, säger han.
"En skenmanöver"
Enligt Kinnunen går det inte att uppnå dagens transportmål utan att det blir "extremt dyrt" med drivmedel.
Det får konsekvenser för svensk inflationsutveckling. Det får konsekvenser för vår konkurrenskraft, säger han.
Att målen ska utredas får kritik från oppositionen. Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén kallar det för en "skenmanöver".
I stället för att ha en klimatpolitik som gör att man kan nå målen så vill man nu ändra målen. Man pratar om effektiv klimatpolitik samtidigt som det enda man gör är att öka utsläppen, säger han.
Socialdemokraterna tycker att målen förvisso kan ses över så att de harmoniserar bättre med EU:s. Men det är inte målen som är problemet, betonar S.
Problemet är att regeringen inte för en klimatpolitik som gör att vi kan nå några mål, varken Sveriges eller EU:s, säger Anna-Caren Sätherberg, partiets klimatpolitiska talesperson.
Det övergripande klimatmålet till 2045 omfattas inte av översynen. Där slås fast att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären senast det året.