Christoffer Mattsson, som bor och jobbar i Stockholm, inleder sin semester på Åland. Han fick i unga år upp intresset för att göra affärer, gärna genom möten med andra människor. Som barn var han den typen som bad sin mamma att baka bullar och koka kaffe som han sedan sålde till förbipasserande.
– Ganska tidigt insåg jag att det var roligt, säger han.
På gymnasiet tog han en dubbelexamen från Handels och Ålands lyceum, med studier i ekonomi. Han drev även ett ”UF-företag”, där han tillsammans med en studiekompis sålde matchande slipsar, näsdukar och manchettknappar. De tog sig även vidare till en nationell tävling i ungt företagande och placerade sig bland de sex främsta i landet.
Några år senare, med en civilekonomexamen från Örebro universitet i bagaget, inledde han karriären på PwC. 2017 gick därmed flytten till Stockholm och ett jobb som revisor.
– Jag valde PwC eftersom jag fick möjlighet att vara på ett mindre och mer familjärt kontor i Täby, men ändå på ett globalt företag. Jag kände att jobbet med kunderna och kollegorna var roligare än att pricka årsredovisningar och granska leverantörsfakturor. De var inte riktigt det jag brann för.
Ställde om
Det skulle ha varit ett säkert karriärsval att fortsätta arbeta som revisor, säger han. Det fanns gott om jobb och rekryteringsföretag hörde av sig med olika erbjudanden.
En av dem som hörde av sig var Martin Eriksson som tillammans med Andreas Alexander grundat bolaget Talents of Sweden. Företaget erbjuder rekryterings- och konsulttjänster inom finans och ekonomi, med visionen att vara karriärplattform för duktiga ekonomer. Martin Eriksson ville ha med Christoffer Mattsson i det nätverket. Men så blev det inte. I stället rekryterade rekryteringsfirman honom till sin egen verksamhet.
– Han var intresserad av mjuka värderingar, vilket är ovanligt i rekryteringbranschen i dag. Det uppskattade jag, säger Christoffer Mattsson om orsaken till att han tog steget att byta inte bara jobb utan även bransch.
I januari 2020, ganska exakt när pandemin slog till, började han sitt nya jobb.
– Pandemin vände upp och ner på hela arbetsmarknaden och det var utmanande, men vi ställde om till den digitala transformationen och de nya förutsättningarna som vi tvingades till. Vi började arbeta mer med konsulter och interimslösningar än med rekrytering. Det blev väldigt bra.
– Vår modell bygger på att bidra med mycket rådgivning också, framför allt när många organisationer har det tufft efter corona.
”Skulle vara naivt”
Digitaliseringen kommer att finnas kvar även efter pandemin, säger Christoffer Mattsson.
– Jag tror inte att vi återgår till det som var innan. Det skulle vara naivt att tro det. Man behöver anpassa sig i stället och se möjligheter.
Det har blivit mindre viktigt var en arbetsgivare befinner sig rent fysiskt. Det kan i sin tur vara ett sätt att locka tillbaka utflyttade ålänningar som han själv.
– Att det blir vanligare att bo på en plats och arbeta på en annan kommer att skapa möjligheter för många. Jag får ofta frågan om jag kommer att flytta hem. Det beror bland annat på jobbmöjligheterna. Kan man jobba i Stockholm en dag i veckan, och resten från Åland, tror jag att många ser det som möjligt att flytta till hit.
Den här förändringen sker visserligen långsammare på Åland än i Stockholm, säger han.
– Men att det blir så här är en spaning från min sida. Det är den trend vi ser i Sverige och världen i dag.
Ekonompodd
Våren 2021 startade han och Martin Eriksson ”Ekonompodden”. Där får nyutexaminerade ekonomer svar på frågor om karriär och trender på arbetsmarknaden. Erfarna ekonomer får bland annat råd om hur man bygger en företagskultur eller får rätt medarbetare att stanna i organisationen.
– Det finns många poddar om placeringar och privatekonomi. Men det fanns ingen podd som riktade sig till yrkeskategorin ekonomer. Den är allmännyttig för icke-ekonomer också.
Har du några tips till den som ska söka jobb?
– Var kreativ och tänk utanför boxen. Det är högt tryck på arbetsmarknaden och arbetslösheten har ökat, så sök inte bara utannonserade jobb. Bjud in till kaffe, lunch eller digitalt fika och visa ditt intresse till ett bolag som du tycker är intressant. Eller skicka en videosnutt i stället för endast cv. Gör något för att sticka ut från mängden. Det kreativa öppnar många möjligheter.
– Lyssna på Ekonompodden också, naturligtvis.
Ett jobb som tidigare fick 60 ansökningar får nu 360 ansökningar, säger han.
– Det gör det tuffare för dem som söker jobb. Men arbetsmarknaden börjar återhämta sig.
Nu när pandemin lugnat ner sig något blickar han själv och hans kollegor framåt.
– Det känns mycket spännande.
Han uppskattar särskilt den kontakt med människor som rekryteringsbranschen erbjuder.
– Det är stimulerande när kunder ringer och behöver få in någon snabbt. Eller när de vill bygga om teamet för att få tillväxt de kommande åren. Det är roligt.
Personligt
Christoffer Mattsson
Ålder: 27 år.
Kommer från: Mariehamn.
Bor: I Stockholm.
Gör: Affärsansvarig rekryteringskonsult vid Talents of Sweden AB.
Familj: Pappa Peter, mamma Birgitta och bror Robin.
Intressen: Sport och idrott, främst fotboll och golf, båtliv, matlagning samt familj, vänner och relationer i alla former.
5 snabba till Christoffer
Rockoff eller Sjödagarna
Räkna eller läsa
Mess eller samtal
Stugliv eller stadsliv
Frukostmacka eller kvällsmacka